Hlavní obsah

Neymar vypověděl, že se jednání o sporném přestupu do Barcelony neúčastnil

Brazilský fotbalista Neymar vypověděl před soudem v Barceloně, že se neúčastnil jednání o přestupu ze Santosu do FC Barcelona v roce 2013, kvůli kterému čelí obvinění z korupce a daňových podvodů. Podle třicetiletého útočníka Paris St. Germain měl vše na starost jeho otec, který je spolu s hráčovou matkou a bývalými šéfy Barcelony Sandrem Rosellem a Josepem Mariou Bartomeuem i prezidentem Santosu Odiliem Rodriguesem rovněž mezi obviněnými.

Foto: Albert Gea, Reuters

Neymar (vlevo) s členem svého právního týmu.

Článek

"Hrát za Barcelonu byl od dětství můj sen," uvedl Neymar. "O přestupu jsem však nikdy nejednal. Tohle měl a vždycky bude mít na starosti můj otec. Já potom vždy jen podepsal, co mi řekl," dodal.

Španělské úřady pro Neymara požadují dvouleté vězení a desetimilionové odškodnění za daňové úniky ve výši 8,4 milionu eur. Ještě o tři roky delší odnětí svobody a odškodné 150 milionů eur chce investiční společnost DIS.

Firma vlastnila 40 procent přestupových práv, ale po Neymarově transferu dostala méně peněz, než měla, protože Barcelona podle ní zfalšovala přestupní částku. Oficiálně zaplatil katalánský klub 57 milionů, ale později vyšlo najevo, že šlo o téměř 83 milionů.

Neymarovi právníci dnes také uvedli, že se pokusí soud ve Španělsku zastavit. Argumentují tím, že tamní justice nemá dostatečnou pravomoc, protože jde o prohřešek brazilského občana v Brazílii.

Reklama