Hlavní obsah

Oblak v oblacích. Atlético z něj udělalo osmého nejdražšího brankáře planety

Madrid

Fotbalisté Atlétika Madrid získali náhradu za belgického brankáře Thibauta Courtoise, který se z hostování vrátil do londýnské Chelsea. Vedení Los Colchoneros koupilo z Benfiky Lisabon jednadvacetiletého gólmana Jana Oblaka, za kterého zaplatí 16 miliónů eur (asi 440 miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Jan Oblak už vyhlíží novou sezónu, v níž bude hájit branku Atlétika Madrid.

Článek

Oblak se stal nejdražším slovinským fotbalistou v historii a dokonce se zařadil na osmé místo nejdražších přestupů mezi brankáři. Nadějný gólman v minulé sezóně vybojoval s Benfikou portugalský titul i pohár a zahrál si finále Evropské ligy.

Za Jana Oblaka zaplatilo Atlético větší sumu než konkurenční týmy Barcelona a Real Madrid, které také posilovaly na brankářském postu. Katalánci získali Chilana Claudia Brava za 9 miliónů eur, už před světovým šampionátem přivedli Němce Marca Andrého ter-Stegena za 12 miliónů. Kostaričan Keylor Navas stál Real Madrid rovných deset miliónů eur.

Nejdražším strážcem fotbalové branky zůstává Gianluigi Buffon, kterého před třinácti lety koupil Juventus z Parmy za 51 miliónů eur. Petr Čech uzavírá desítku nejdražších gólmanů, Rennes za něj v roce 2004 dostalo od Chelsea 13 miliónů eur.

Top 10 nejdražších přestupů fotbalových brankářů:
1. Gianluigi BuffonParma - Juventus54,2 miliónu eur
2. Francesco ToldoFiorentina - Inter Milán26,5 m.
3. Manuel NeuerSchalke 04 - Bayern22 m.
4. Sebastien FreyParma - Inter M.21 m.
5. David De GeaAtlético Madrid - Manchester Utd20 m.
6. Angelo PeruzziJuventus - Inter M.19 m.
7. Angelo PeruzziInter M. - Lazio Řím17,9 m.
8. Jan OblakBenfica - Atlético M.16 m.
9. Sebastien FreyCannes - Inter M.14 m.
10. Petr ČechRennes - Chelsea13 m.

Reklama

Související témata: