Hlavní obsah

Pamplona a Espaňol Barcelona čelí obvinění z korupce

Španělské fotbalové kluby Pamplona a Espaňol Barcelona čelí podezření z ovlivňování výsledků. Oba celky obvinění ze zmanipulování výsledku vzájemného duelu španělské ligy, který loni v květnu skončil remízou 1:1, odmítly.

Foto: REUTERS/David Moir

Luis Fabiano (vpravo) v dresu Sevilly fauluje na ilustračním snímku gólmana Espaňolu Iraizoze.

Článek

V centru vyšetřování, které zahrnuje ještě další dva zápasy Betis Sevilla - Valladolid (4:3) a Pamplona - Betis Sevilla (2:1), je bývalý prezident Pamplony Miguel Archanco. Funkcionář podle listu Marca za ovlivňování výsledků na konci minulé sezóny uplácel částkou 1,5 miliónu eur.

Navíc audit nařízený ministerstvem sportu odhalil další nejasnosti na účtech klubu. Na nich se totiž objevila blíže nespecifikovaná platba ve výši 2,5 miliónu eur. "Jedno je jisté, peníze byly vyplaceny v hotovosti," prohlásil ředitel Pamplony Pedro Baile.

Ve španělském fotbale nejde o první obvinění z ovlivňování výsledků. Loni v prosinci se v médiích objevil seznam jmen podezřelých z manipulace duelu Levante - Zaragoza (1:2) z posledního kola ročníku 2010/11. Na něm se mimo jiné objevil i český záložník Jiří Jarošík, současný kapitán Atlética Madrid Gabi nebo trenér Javier Aguirre, který kvůli aféře skončil u japonské reprezentace.

Reklama

Související témata: