Hlavní obsah

Prohání Real, odskočili Barceloně. O titulu ale v Gironě zatím slyšet nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokračujeme v psaní historie, zní titulek jednoho z nových článků na webu fotbalové Girony. Španělský celek nepřestává udivovat, ve středu přestřílel 4:3 Atlético Madrid a v polovině soutěže jako jediný prohání na čele La Ligy slavný Real Madrid. Na řeči o titulu je ale brzy. „Naším snem je dostat se do Evropy,“ klidní emoce trenér Míchel.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Girony se radují z gólu proti Atléticu Madrid.

Článek

Po 19 kolech, tedy přesně v polovině ročníku, má Girona neskutečných 48 bodů. Zapsala patnáct výher, tři remízy a jedinou prohru. Koncem září s Realem Madrid, za kterým je celek z Katalánska aktuálně druhý jen o skóre. Na Atlético se pyšní desetibodovým náskokem, na Barcelonu sedmibodovým.

„Tato čísla jsou opravdu šílená a značí cestu snů s neuvěřitelnými vítězstvími. Tým má dvacetibodový náskok na sedmé místo. Rok 2024 začíná stejně, jako skončil rok 2023, a my nechceme přestat snít,“ píše se dále v klubovém reportu z utkání s Atléticem.

Proč zmiňují sedmou příčku, na které je aktuálně Betis s 28 body? Z La Ligy putuje do evropských pohárů šest nejlepších mančaftů. „Musíme myslet zápas od zápasu, abychom se dostali do Evropy, čímž bychom přepsali naši historii. Hráči mají neuvěřitelnou mentalitu a odolnost. Když se nedaří, stále mají víru a chtějí se posouvat,“ pochvaloval si Míchel.

Ve Španělsku už se ale hlasitě mluví o tom, že by Girona mohla napodobit například anglický Leicester ze sezony 2015/2016, kdy „trpaslík“ dokázal zaskočit všechny giganty a dokráčel až na mistrovský trůn.

Posledním týmem, který La Ligu opanoval vyjma současné velké trojky – Realu Madrid, Barcelony a Atlética Madrid –, se stala Valencia v roce 2004. Právě bílý balet je teď hlavním sokem Girony.

„Nechceme dávat nálepku, že liga už je jen o dvou týmech. Jak říkám, vnímáme hlavně matematiku potřebnou pro postup do Evropy. Abychom mohli mluvit alespoň o Lize mistrů, musíme být ve hře před posledními deseti zápasy,“ zmiňuje Míchel boj o čtvrtou pozici, která zajišťuje účast v milionářské soutěži. O titulu opět vůbec nemluví.

Příběh tak zdaleka nekončí. Girona vstoupila mezi španělskou elitu poprvé v sezoně 2017/2018, v té další opět spadla o patro níže. La ligu hraje opět od ročníku 2022/2023, naposledy skončila desátá.

„V příštím kole zavítáme do Almeríe, abychom otevřeli druhou část sezony, ve které mohou Míchelovi svěřenci ještě více zamíchat kartami,“ stojí na klubovém webu. Možná největší zápas jara čeká Španělsko 11. února, kdy Girona zavítá na slavné Santiago Bernabéu.

Reklama

Související témata: