Hlavní obsah

Trenérské šachy ve Španělsku. Elche má už čtvrtého kouče v sezoně, Sevilla třetího

Aktualizováno

Bossové týmů ze španělské La Ligy využili soutěžní pauzy během startu kvalifikačních bojů o EURO 2024 a zamíchali realizačními týmy. Už čtvrtým trenérem fotbalistů Elche v této sezoně se stal Argentinec Sebastián Beccacece a u fotbalistů Sevilly skončil po pěti a půl měsících trenér Jorge Sampaoli, kterého nahradil José Luis Mendilibar.

Foto: AP Photo, ČTK/AP

U fotbalistů Sevilly skončil trenér Jorge Sampaoli.

Článek

Andaluský celek sice pod vedením Sampaoliho minulý týden postoupil do čtvrtfinále Evropské ligy, ve španělské lize je až čtrnáctý a od sestupových míst ho dělí jen dva body. Sevillu tak v této sezoně povede už třetí kouč: Mendilibar podle klubového webu podepsal smlouvu do konce sezony.

Sampaoli trénoval Sevillu už v ročníku 2016/17, než se ujal argentinské reprezentace. Na lavičku Andalusanů se vrátil loni v říjnu po odvolání Julena Lopeteguiho. Ten dovedl tým ve španělské La Lize třikrát po sobě ke čtvrtému místu a před třemi lety i k triumfu v Evropské lize.

Ani pod Sampaolim se ale výsledky Sevilly výrazně nezlepšily. Ve španělské lize nevyhrálo mužstvo čtyři z posledních pěti kol, na začátku března utrpělo debakl 1:6 na hřišti Atlética Madrid. Po nedělní prohře 0:2 na půdě Getafe se vedení klubu rozhodlo třiašedesátiletého Argentince odvolat.

Sevilla v lednu vypadla i ve čtvrtfinále Španělského poháru s Pamplonou. Dařilo se jí však v Evropské lize, kde si v úvodních dvou vyřazovacích kolech poradila s PSV Eindhoven a Fenerbahce Istanbul. Rekordní šestinásobní vítězové soutěže (dříve známé pod názvem Pohár UEFA) vyzvou ve čtvrtfinále Manchester United.

Dvaašedesátiletý Mendilibar trénuje téměř 30 let. Nejdéle působil v Eibaru v letech 2015 až 2021. V minulosti koučoval i Bilbao, Valladolid, Pamplonu, Levante či Alavés.

Beccacece dostal důvěru do konce příští sezony

Už čtvrtým trenérem fotbalistů Elche v této sezoně se stal Argentinec Sebastián Beccacece. Na lavičce posledního týmu španělské ligy nahradil Pabla Machína, kterého vedení v pondělí po čtyřech měsících odvolalo. Elche na svém webu oznámilo, že s dvaačtyřicetiletým koučem podepsalo smlouvu do konce příští sezony.

Beccacece dosud působil v jihoamerických soutěžích a pracoval také jako asistent u argentinské reprezentace. V Evropě to bude jeho první angažmá. Premiéra ho čeká po reprezentační pauze 1. dubna proti lídrovi tabulky Barceloně.

Elche v tomto ročníku domácí soutěže získalo ve 26 kolech jen 13 bodů a ztrácí 14 bodů na první nesestupovou pozici.

Sezonu na lavičce týmu zahájil Francisco Rodríguez, který v říjnu dostal výpověď. Jeho nástupce Jorge Almirón se funkce vzdal už po třech týdnech. Do konce ročníku nevydržel ani Machín. Kromě toho mužstvo dočasně vedli ještě Alberto Gallego a Sergio Mantecón.

Reklama

Související témata: