Hlavní obsah

Smutný konec hvězdné kariéry. Agüera zastavily problémy se srdcem

Argentinský fotbalista Sergio Agüero musí ukončit kvůli problémům se srdcem profesionální kariéru. Útočník Barcelony a bývalá hvězda Manchesteru City o tom informovala na tiskové konferenci. Fotbal na vrcholové úrovni opouští ve 33 letech.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Argentinský fotbalista Sergio Agüero pláče, fanouškům právě ohlásil konec kariéry.

Článek

"Chci vám oznámit, že jsem se rozhodl ukončit profesionální fotbalovou kariéru. Je to velmi těžké rozhodnutí, ale udělal jsem ho kvůli svému zdraví," řekl Agüero v slzách před zraky svých nejbližších, spoluhráčů a zástupců klubů, ve kterých během kariéry působil.

Rodák z Buenos Aires na konci října kvůli potížím s dýcháním nedohrál zápas španělské ligy s Alavésem a vyšetření poté odhalilo maligní arytmii. Lékaři mu nařídili minimálně tříměsíční klid s tím, že o jeho fotbalové budoucnosti rozhodnou další vyšetření.

"První dva týdny byly velmi těžké. Po prvních testech na klinice mi oznámili, že je velká pravděpodobnost, že už nebudu moct hrát znovu fotbal. Byl jsem v těch nejlepších rukou, udělali pro mě maximum. A také mi řekli, že bych měl přestat s fotbalem. K tomuhle rozhodnutí jsem definitivně dospěl před týdnem," popisoval Agüero v emotivním projevu.

"Ve všech klubech, kde jsi působil, jsi dosáhl velkých úspěchů a zanechal nesmazatelnou stopu. Teď tě čeká nová kapitola. Máš naši plnou podporu a přejeme ti jen to nejlepší," dodal prezident FC Barcelona Joan Laporta.

Agüero přišel do Barcelony v létě po deseti sezonách v Manchesteru City, se kterým získal pět titulů a je nejlepším střelcem v historii klubu: ve všech soutěžích dal 260 gólů. Za katalánský celek odehrál jen pět zápasů a skóroval jednou. V minulosti hrál také za Independiente a Atlético Madrid, s nímž vyhrál Evropskou ligu i Superpohár.

Na reprezentační úrovni získal s Argentinou zlato na olympijském turnaji v roce 2008 v Pekingu, na cennou trofej s A-týmem ale dlouho čekal. Nakonec se podobně jako další členové silné generace v čele s Lionelem Messim dočkal letos na Copě América.

Ve sbírce má Agüero i stříbrnou medaili ze světového šampionátu 2014. V národním týmu nastřílel ve 101 zápasech 41 branek, což ho řadí v historické tabulce na třetí místo za Messiho (80) a Gabriela Batistutu (55).

Reklama