Hlavní obsah

Šokující novinka! Messi opouští Barcelonu, nepodepsal novou smlouvu

Barcelona/Praha

Fotbalový svět je v šoku. Argentinec Lionel Messi opustí slavnou Barcelonu. Katalánský klub přiznal, že jednání o nové smlouvě přes veškerou snahu zkrachovalo. Kde bude Messi v další sezoně hrát?

Foto: Albert Gea, Reuters

Senzační novinka! Fotbalový útočník Lionel Messi končí v Barceloně.

Článek

Dlouho to vypadalo, že bude šestinásobný držitel Zlatého míče ve slavném klubu pokračovat. Dokonce už se objevily zvěsti, že podepsal nový kontrakt na dalších pět let. Nakonec je ale všechno jinak a Messi barcelonský dres v další sezoně oblékat nebude.

"Ačkoli FC Barcelona a Lionel Messi dospěli k dohodě a obě strany měly jasný zájem podepsat dnes nový kontrakt, nemohlo k tomu dojít kvůli finančním a administrativním překážkám (pravidla španělské ligy). Výsledkem této situace je, že Messi nezůstane v Barceloně. Obě strany hluboce litují toho, že přání hráče a klubu nakonec nebudou naplněna," uvedla Barcelona v prohlášení na webu.

Podle zahraničních médií čtyřiatřicetiletý fotbalista změnil názor ohledně prodloužení kontraktu. Za všechno může navrhované a pro Barcelonu nezbytné snížení platu. Spokojenost ze strany argentinské hvězdy prý nepanovala ani ohledně kvality kádru pro další ročník.

Barcelona byla přinucena ke škrtům. Katalánský velkoklub totiž překročil platový strop, který zavedlo vedení La Ligy. Kdyby nedošlo k nápravě a úsporám, hrozilo by, že vedení španělské ligy nedovolí fotbalovému gigantovi registrovat nově příchozí hráče. Barcelonu drtí obří dluhy, které nasekalo minulé vedení v čele s Josepem Mariem Bartomeuem. Nynější prezident Joan Laporta musí podle deníku Daily Mail v létě najít úspory ve výši přibližně 200 milionů eur (přes 5 miliard korun).

Nedávno si klub vzal od americké investiční banky Goldman Sachs obří půjčku v hodnotě 500 milionů eur (téměř 13 miliard korun). Část z peněz zamířila rovnou na splacení bobtnajících dluhů z minulosti.

Foto: Albert Gea, Reuters

Barcelona v šoku. Fotbalový útočník Lionel Messi ve slavném katalánském klubu neprodloužil smlouvu a pokračovat v kariéře bude jinde.

"Barcelona vyjadřuje hráči srdečný vděk za jeho přínos k vzestupu klubu a přeje mu vše nejlepší do budoucna v jeho osobním i profesním životě," stojí v prohlášení.

Messi je v Barceloně od 13 let a poté, co se v roce 2004 přesunul do A týmu, odehrál 778 zápasů a vstřelil 672 branek. Suverénně je tak nejlepším střelcem v klubové historii. S Barcelonou Messi mimo jiné vyhrál čtyřikrát Ligu mistrů a desetkrát španělskou ligu.

Reklama

Související témata: