Hlavní obsah

Španělské fotbalistky kvůli sporu o platy v domácí lize vstoupily do stávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělský fotbal řeší během krátké doby další aféru. Hráčky z nejvyšší soutěže vstoupily kvůli sporům se svazem o výši platů do stávky a hrát se nebudou úvodní dvě kola nové sezony, která měla začít dnes. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Start skandálu. Předseda španělského fotbalového svazu Luis Rubiales objímá jednu z hráček po finále MS.

Článek

Fotbalistky požadují navýšení minimální roční mzdy ze současných 16 tisíc eur (asi 390 tisíc korun) na 23 tisíc (asi 560 tisíc) s možností dalšího růstu na 25 tisíc (asi 609 tisíc), pokud liga dosáhne na příjem osm milionů eur.

Svaz je však ochoten navýšit minimální mzdu na 20 tisíc eur (asi 487 tisíc), případně 23 tisíc, pokud liga dosáhne na osmimilionovou hranici příjmů. V nejvyšší španělské mužské soutěži činí garantovaná minimální roční mzda 182 tisíc eur (asi 4,4 milionu).

První aféru ve španělském fotbale letos v létě rozpoutal předseda svazu Luis Rubiales poté, co po triumfu ženské reprezentace na mistrovství světa při ceremoniálu políbil na ústa záložnici Jenni Hermosovou.

Rubiales tvrdí, že šlo o konsenzuální polibek, Hermosová to však popřela a podala na něj trestní oznámení. Šéfa svazu suspendovala světová federace FIFA a zahájil s ním disciplinární řízení i Španělský sportovní tribunál.

Reklama

Související témata: