Hlavní obsah

Rubiales má zákaz přiblížení k Hermosové, fotbalistky dál odmítají reprezentovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělský soud zakázal bývalému šéfovi fotbalového svazu Luisi Rubialesovi přiblížit se k Jenni Hermosové, která ho kvůli polibku po MS obvinila ze sexuálního napadení. Šestačtyřicetiletý funkcionář při dnešním prvním slyšení před soudcem obvinění podle vyjádření prokuratury odmítl a zopakoval, že k polibku došlo se souhlasem obou stran.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Španělská fotbalistka Jenni Hermosové slaví s Luisem Rubialesem po úspěchu na mistrovství světa.

Článek

Státní zástupce minulý týden na Rubialese podal formální žalobu kvůli sexuálnímu napadení a nátlaku, protože po vypuknutí skandálu údajně Hermosovou nutil, aby veřejně podpořila jeho verzi událostí. Soudce dnes po hodinovém neveřejném slyšení nařídil, že Rubiales nesmí hráčku znovu kontaktovat ani se k ní přiblížit na méně než 200 metrů. Požadavek prokuratury, aby se musel každých 14 dní hlásit soudu, ale zamítl.

Kvůli aféře s polibkem fotbalové mistryně světa Španělky nadále odmítají hrát za reprezentaci. I po Rubialesově rezignaci a vyhození kouče žádají další personální změny ve vedení svazu a reformy. Na konci září hráčky přitom čekají dva zápasy v Lize národů. Nová trenérka Montse Toméová měla v pátek oznámit nominaci, 20 minut před plánovanou tiskovou konferencí ale vedení svazu oznámilo její odložení na neurčito.

Reprezentovat odmítlo nejen 23 fotbalistek, které v Austrálii vybojovaly historický úspěch pro španělský ženský fotbal, ale i další desítky možných adeptek reprezentačního dresu. Celkem 39 fotbalistek dnes v oficiálním prohlášení konstatovalo, že se necítí kvůli aféře v reprezentaci v bezpečí a žádají další změny, které ale veřejně nespecifikovaly.

Luis Rubiales přichází k souduVideo: Reuters

Podle listu Mundo Deportivo hráčky požadují, aby po Rubialesovi rezignovali i další, například generální sekretář Andreu Camps a celé tiskové oddělení, které podle nich vložilo Hermosové do úst slova, která nikdy neřekla.

Rubiales tvrdí, že v euforii po vyhraném finále šlo o konsenzuální polibek, Hermosová to však popřela. Za sexuální napadení může být odsouzen až na čtyři roky vězení. Po jeho rezignaci nové vedení svazu odvolalo i trenéra vítězného týmu z MS Jorgeho Vildu, který měl spory s hráčkami už v minulosti.

Reklama