Hlavní obsah

Zase opičí skřeky. Liga nedělá nic proti rasismu, zlobí se hvězda Realu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V září byl vystaven rasistickým pokřikům při madridském derby na půdě Atlétika, teď čelil útočník Realu Vinícius Júnior stejným urážkám v duelu španělské ligy ve Valladolidu (Bílý balet zvítězil 2:0). „Rasisté stále chodí na zápasy a sledují největší klub na světě zblízka. A La Liga dál nic nedělá," zlobí se 22letý Brazilec na vedení španělské ligy, že se projevům rasismu nedokáže postavit razantněji.

Foto: Twitter

Útočník Realu Madrid Vinícius Júnior.

Článek

Když v 88. minutě kráčel Vinícius Júnior v roli střídajícího hráče kolem tribun, zachytily kamery domácí příznivce, jak napodobují opičí zvuky. „Budu pokračovat dál se vztyčenou hlavou a oslavovat vítězství Realu. Chyba není ve mně," uvedl Vinícius Júnior, který vstřelil vítězný gól v jarním finále Ligy mistrů proti Liverpoolu.

Valladolid chování části svých fanoušků vůči brazilskému reprezentantovi odsoudil. „Absolutně odsuzujeme jakoukoli formu rasismu, velmi litujeme toho, co se stalo v zápase s Realem Madrid. Klub je připraven spolupracovat s La Ligou při vyšetřování incidentu. Jsme odhodláni zavádět další a další opatření v boji proti jakékoli podobné epizodě," stojí v klubovém prohlášení.

Vinícius Júnior byl terčem hanlivých urážek už v září na madridském stadionu Wanda Metropolitano. Několik fanoušků Atlétika bylo před tehdejším derby natočeno, jak skanduje, že Vinícius je opice. Podobný pokřik proti dvaadvacetiletému fotbalistovi byl slyšet i v průběhu zápasu. Navíc před utkáním byl jeden z domácích příznivců vyfotografován v podobizně opice, na sobě měl dres Realu Madrid.

Vinícius Júnior si bezprostředně po utkání postěžoval, že zástupci La Ligy nedělají pro vymýcení rasismu dost. Ti slíbili důkladné prošetření. Podobně i teď. Výsledek? V prosinci španělští prokurátoři uzavřeli vyšetřování rasistických pokřiků fanoušků Atlétika s tím, že nebylo možné identifikovat zúčastněné osoby. Jak dopadne vyšetřování incidentu z Valladolidu?

Reklama