Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Koubek zachytal skvěle, Dortmundu ale cestu na první místo nezatarasil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když dostane brankář tři góly, asi nikdy nemůže být úplně spokojený. Ale rozhodně to neznamená, že by se mu osobně nedařilo. Tomáš Koubek sice nezabránil prohře svého Augsburgu 0:3 s Dortmundem, podle analytického portálu SofaScore se ale za předvedený výkon stydět rozhodně nemusí. Jeho představení bylo ohodnoceno známkou 7,6, díky níž se Koubek stal nejlepším krajánkem uplynulého víkendu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Tomáš Koubek během tréninku fotbalové reprezentace na Strahově.

Článek
Fotogalerie

Borussia se díky zaváhání Bayernu na půdě Lipska (1:3) a zmíněnému vítězství nad Augsburgem vyšvihla do čela bundesligy, kolo před koncem má mistrovský titul na dosah. Duel ale značně ovlivnila brzká červená karta, kterou ve 38. minutě a následné intervenci videorozhodčího obdržel stoper Augsburgu Felix Udohkai poté, co zezadu stáhl unikajícího Donyella Malena.

„Tahle situace byla jednoznačně zlomovým okamžikem zápasu," domnívá se záložník Niklas Dorsch. „Vyloučení bylo opravdu přísné. Jestli se pomalu dostáváme do bodu, kdy rozhodnutí nedělají sudí na hřišti, tak už opravdu nerozumím ničemu," zlobil se trenér bavorského celku Enrico Maaßen.

Jeho svěřenci se v početní nevýhodě srdnatě rvali s osudem, ale vzepřít se favorizovanému soupeři nedokázali. Dortmund zasypával Koubkovu branku neustálými zakončeními, v metrice xG (očekávaný počet vstřelených gólů podle počtu a kvality brankových příležitostí) dosáhl hodnoty 4,55.

Díky hned sedmi úspěšným zásahům ale český brankář inkasoval jen třikrát.

„Proti Dortmundu je těžké hrát i v plném počtu, takže být 50 minut v oslabené bylo o to obtížnější. I tak jsme na hřišti nechali všechno a bojovali až do konce," hodnotil průběh utkání Koubek, jenž po dvou sezónách prosezených na lavičce v tomto ročníku bundesligy odchytal hned deset utkání.

Foto: Leonhard Simon, Reuters

Tomáš Koubek (úplně vpravo) likviduje šanci Sébastiena Hallera v utkání s Dortmundem, kterému jeho Augsburg nakonec podlehl 0:3.

Augsburg před posledním kolem německé nejvyšší soutěže okupuje čtrnáctou pozici. Na šestnáctou, barážovou příčku držící Bochum má dvoubodový náskok, na sedmnácté, v současné konstelaci sestupující Schalke pak tříbodový. Jistotu záchrany si tak může Augsburg obstarat až v sobotu na půdě jedenáctého Mönchengladbachu. „Jsem si jistý, že se v Bundeslize udržíme. V Gladbachu předvedeme kvalitní výkon," věří Koubek.

„Před posledním zápasem jsme teď pod větším tlakem. Pokud ale udržíme chladnou hlavu v zakončení, budeme v pohodě," větší před klíčovým duelem trenér Maaßen, jehož mrzelo i pár zahozených šancí jeho týmu ve střetnutí se současným lídrem tabuky. „Bylo jasné, že v početní nevýhodě se do mnoha příležitostí nedostaneme. Proto jsme jednoduše měli proměnit ty, které jsme si vytvořili," uzavřel.

Související témata:
  Plzeň - Sparta dnes 18 : 00
20240522T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Sparta
Plzeň vs. Sparta
Plzeň
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články