Hlavní obsah

Liberec běží „Velkou pardubickou“. Po Kováčovi si na východě Čech vyhlédl i tři hráče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Pardubic tradičně míří zraky sportovních fandů až v říjnu v době slavného dostihu, pro fotbalový Liberec jsou cílem již o půl roku dříve. Klub převezme po trenérovi Luboši Kozlovi Radoslav Kováč, současný kouč třináctého celku Fortuna ligy. Z Pardubic by na sever mohli zamířit i další hráči. Podle informací Sport.cz Severočeši pracují na příchodu záložníků Tomáše Solila, Vojtěcha Sychry a gólmana Antonína Kinského.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva v souboji Filip Blažek z Ostravy a Tomáš Solil z Pardubic.

Článek

24letý Solil je pardubický odchovanec, bývalý mládežnický reprezentant. Ofenzivní záložník v této sezoně odehrál za Pardubice 16 zápasů, v nejvyšší soutěži má již 75 startů. V minulosti jeho nadějnou kariéru zbrzdila poničená chrupavka v koleni.

Sychra přišel do Pardubic před deseti lety. V lize debutoval před třemi roky, od té doby zaznamenal 54 startů, 20 v této sezoně. Na kontě má 4 vstřelené góly. 23letý křídelník, jenž může nastupovat i ve středu zálohy, minulý červen prodloužil v Pardubicích smlouvu do roku 2026.

21letý Kinský je považovaný za jednoho z nejtalentovanějších gólmanů. Jeho otec v roce 2002 slavil s Libercem historický mistrovský titul. V Pardubicích jeho syn hostuje ze Slavie. „K přestupovým spekulacím se nebudeme vyjadřovat,“ reagoval Tomáš Čarnogurský, tiskový mluvčí Slovanu.

Liberec měl stát i o Toma Slončíka, jenže zlínský klenot pravděpodobně zamíří do Plzně a o to více se Severočeši soustředí na Pardubice. Modrobílý klub chce rovněž proměnit několik hostujících hráčů v kmenové.

Severočeský klub ještě oficiálně nepotvrdil ani Radoslava Kováče jako nového kouče. „FC Slovan Liberec nebude nadále komentovat žádné mediální spekulace o možné změně na pozici hlavního trenéra. Trenér Luboš Kozel má maximální podporu a důvěru klubu a platnou smlouvu do konce této sezony. Celý klub se maximálně soustředí na dosažení co nejlepšího výsledku v závěrečné fázi sezony,“ stálo v prohlášení klubu na začátku dubna. Bere se však za hotovou věc, že po aktuální sezoně se Kováč jako trenér vrátí do míst, kde před deseti lety coby hráč úspěšně působil.

Liberec již v uplynulých dnech prodloužil smlouvy s útočníkem Olafem Kokem do roku 2027 a o jednu sezonu i s kapitánem Janem Mikulou, který v dresu Slovanu odehrál 201 zápasů v první lize. „Jako jeden z kapitánů je důležitým členem našeho kádru a jsme rádi, že u nás bude pokračovat i v příští sezoně. Našemu mladému týmu může hodně pomoct jak svými bohatými zkušenostmi, tak svým profesionálním přístupem a příkladnou bojovností,“ řekl sportovní ředitel Slovanu Theo Gebre Selassie.

Slovan v nadstavbě čekají boje ve Skupině o Evropu, v níž se v semifinále utkají s Teplicemi. Mikula a spol. začnou v neděli na Stínadlech.