Hlavní obsah

Maraton? Leda tak s míčem, vtipkuje vytrvalec Žambůrek. Hráč je setrvání v Liberci otevřený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V běhání si sice příliš nelibuje, přesto liberecký záložník Jan Žambůrek pravidelně patří k hráčům s nejvíce kilometry v nohách. „Někdy to také není dobře,“ říká 23letý hráč. Brzy se bude jednat o tom, zda fotbalista na hostování z dánského Viborgu na severu zůstane i v další sezoně.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Jan Žambůrek z Liberce a Erik Prekop z Bohemians.

Článek

Za minulé kolo jste v Českých Budějovicích naběhal ze všech ligových hráčů nejvíce, téměř třináct kilometrů. Zajímáte se po zápase o takové statistiky?

Co se týká kilometrů nebo naběhaných metrů, na tuhle statistiku ani nekoukám. Odmala jsem toho vždy naběhal hodně, ale podle mě taky někdy není dobře, když toho má hráč dost naběháno. Spíš se snažím koukat na ostatní ukazatele, jako jsou sprinty či akcelerace, kde je hráč ve větším tempu, než na absolutní počet naběhaných metrů. Ale i tahle čísla jsou relativně dobrá. Proti podzimu lepší.

Znamená to, že jste si už na českou ligu zvykl? Jen připomenu, že po pěti letech v zahraničí jde o vaši první sezonu v tuzemské soutěži.

Řekl bych, že jsem se už adaptoval. Určitě jsem za to rád, že jsem si mohl českou ligu vyzkoušet.

Vynikal jste ve vytrvalosti už na škole?

Nedělá mi problém naběhat dvanáct kilometrů za zápas, ale když jsme byli v mládeži a měli jsme vytrvalostní testy, tak jsem nebyl úplně nejlepší. Asi jsem patřil k nadprůměru, ale pamatuju si, že dva tři hráči měli vytrvalostní testy lepší.

Kdo třeba?

Michal Hošek. Byl v Karviné, teď hraje za Příbram. Je můj nejlepší kamarád a vždy měl kondiční testy lepší než já.

Běháte rád, jdete si třeba mimo sezonu jen tak zaběhat?

Popravdě rád neběhám. (usměje se) Když jsem byl zraněný, chodil jsem třeba na airbike, abych se udržoval v nějaké kondici. A konkrétně tohle nenávidím. A obecně, když je volno, už po sezoně, taky nerad běhám. Raději to proložím nějakým fotbalovým tréninkem, než abych si šel jen tak zaběhat do lesa. To moc nemusím.

Takže zkusit si maraton vás asi neláká.

Spíš ne. Možná kdyby se běžel s míčem. (směje se)

Vyhovuje vám ve středu pole pozice osm?

Asi jo, na tuhle pozici jsem nejvíce zvyklý. Na dvě osmičky jsme hráli ve Slavii víceméně od mládeže a pak i v Anglii, tahle pozice je mi asi nejbližší. Úplnou volnost tam nemám, ale do ofenzivy je to lepší z pozice osmičky než šestky.

Třeba v zápase se Slováckem jste vymyslel parádní pas na Višinského, který vedl ke gólu. Jste ten typ, který se takovými akcemi zpětně kochá?

To ani ne. Zpětně se tedy koukám na všechny zápasy, takže jsem ji viděl, ale že bych si ji pouštěl vícekrát, to zase ne. Stačilo vidět jednou.

Mimochodem, když jste minule v Českých Budějovicích vstřelil gól, známý fanoušek Liberce Ladislav Hampl na sociální síť X napsal, že jste nový Tomáš Janů. Zaregistroval jste to?

Jo, zaregistroval, ale snažím se tím tolik nezabývat. Je sice hezké, když se hráči povede zápas, ale zároveň vím, že další zápas to může být zase jinak. Takže se snažím soustředit jen na další zápas a mít hlavu dobře nastavenou na něj, na příští trénink.

A taky tam řekl, že by s vámi klub měl okamžitě podepsat smlouvu, neboť v Liberci zatím hostujete do konce sezony z Viborgu. Zůstanete?

Právě že vůbec netuším. Uvidí se v létě, co se stane.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Utkání 28. kola první fotbalové ligy: SK Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec, 13. dubna 2024, České Budějovice. Zleva Jan Suchan z Českých Budějovic, Matěj Chaluš z Liberce a Jan Žambůrek z Liberce.</p>

A tušíte, co s vámi zamýšlí Viborg, s nímž máte smlouvu do roku 2025?

Uvidíme. Myslím, že v nejbližší době se to asi bude řešit víc, ale teď na to nedokážu odpovědět. Oni teď taky bojují o play off a o evropské poháry. V Dánsku je dvanáct týmů, po základní části se rozdělí na dvě šestičlenné skupiny, oni jsou v té spodní. Tam se bojuje o záchranu, ale sedmý půjde do play off o Evropu s týmem z horní skupiny. Teď jsou o dva body osmí, takže zároveň bojují i o play off.

Liberec v dubnu převzal Ondřej Kania a má s ním velké plány, lákalo by vás být součástí něčeho nového?

Jo. Myslím, že jsem tomu otevřený. Ale fakt teď vůbec nevím, co se v létě stane. Teď se snažím soustředit na konec sezony tady v Liberci, abychom se dostali do top šestky a do Evropy. To je můj cíl a na jiné věci se snažím nemyslet.

Myslíte, že vzhledem k losu máte stále nadosah i čtvrté místo? Čtvrtý Baník nyní hraje na Spartě, základní část končíte na jeho hřišti.

Spíš se snažíme soustředit jen na tenhle týden. Máme doma Hradec Králové a musíme se na něj dobře připravit a zápas zvládnout. To je teď nejdůležitější. Až pak můžeme případně koukat, jak hrála Ostrava.

Jak zatím vnímáte novou éru v Liberci?

Myslím, že hodně lidí v Liberci to vnímá pozitivně a že je to asi správný krok do budoucna. Uvidíme, jak se všechno bude vyvíjet.

Jak na vás zapůsobil nový majitel?

Sympaticky, byl za námi v kabině. Viděli jsme se i chvíli po zápase se Slováckem. Myslím, že všichni kluci ho vnímají sympaticky. Představil se nám, představil svůj tým, pana Nezmara a zároveň nastavil cíle pro tuhle sezonu i vzdálenější budoucnost, které už zmiňoval na sociálních sítích.

Se Slováckem zažil jako nový majitel první výhru, o týden později přišla v Budějovicích i premiérová prohra. Byl v kabině i po ní?

Nebyl. Ale samozřejmě jsme si zápas už rozebrali na videu a řekli si věci, jaké byly špatně. Chceme to teď doma s Hradcem napravit.

Reklama

  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články