Hlavní obsah

Ač se trápí a nemá trenéra, píše Barcelona historii Ligy mistrů

Praha

Životně důležitý triumf slaví fotbalisté Barcelony v Lize mistrů. Přestože katalánský gigant první dva duely v soutěži prohrál o tři branky, po čtyřech zápasech má na kontě při pouhých dvou vstřelených brankách šest bodů a má solidní výchozí pozici, aby protáhl jedinečnou bilanci, kdy se do osmifinále soutěže dostal v každé z předešlých sedmnácti sezon.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Střelec vítězného gólu Barcelony Ansu Fati.

Článek

Ansu Fati dvacet minut před koncem úterního zápasu na půdě Dynama Kyjev napálil nechytatelně míč a Barcelona propukla v jásot. „Je to jen jeden gól, jedno vítězství za tři body stejně jako kterékoliv jiné, ale stejně je výjimečné. Dává nám určitou stabilitu a klid v nynější těžké době," ulevil si Mar André ter Stegen, brankář Barcelony.

Ta nastoupila v Lize mistrů poprvé bez trenéra Ronalda Koemana, který byl v závěru minulého týdne propuštěn kvůli neuspokojivým výsledkům. Zaskakující Sergi Barjuan sice o víkendu s týmem jen remizoval v utkání s Alavésem, ovšem na půdě Dynama Kyjev s mimořádně mladou sestavou slavil veledůležitý triumf, přestože výkon nebyl nijak oslnivý.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Fotbalista Barcelony Memphis Depay se zlobí po zahozené šanci v utkání Ligy mistrů.

„Máme osud ve vlastní moci. Nemusíme se ohlížet na ostatní. Záleží jen na nás, na naší hře. Byli jsme si vědomi, co je ve hře, jak důležité utkání hrajeme a že jde o veledůležitý zápas z hlediska naší existence v soutěži," vyprávěl Ansu Fati, pro něhož šlo o první gól v Lize mistrů v letošním ročníku.

Slavíme obrovské vítězství

Barcelona je prvním týmem od ročníku 2006/07, který vstřelil ve čtyřech zápasech Ligy mistrů jen dvě branky, přesto slavil dvě vítězství. Tehdy se stejný kousek povedl CSKA Moskva.

„Slavíme obrovské vítězství. Gavi, Fati, Gonzáles, García... Jsou to hráči budoucnosti, kteří hráli velmi dobře. A pro něž je stejně jako pro celý klub veledůležité, aby nechyběli v jarní fázi," přemítal Sergi Barjuan, trenér Barcelony.

Pokud katalánský gigant porazí v příštím kole Benfiku Lisabon, zajistí si postup do jarní fáze. Případná prohra by však znamenala, že Barcelona bude muset následně vyhrát na hřišti Bayernu Mnichov a doufat, že portugalský klub klopýtne v souboji s Kyjevem.

Hráči španělského týmu v euforii nezapomínali na Sergia Agüera, který víkendový souboj s Alavésem nedohrál kvůli potížím s dýcháním a následně lékařské vyšetření odhalilo srdeční arytmii, takže argentinský útočník bude klubu chybět minimálně tři měsíce.

Foto: Albert Gea, Reuters

Sergio Agüero odcházející po boku doktorů FC Barcelony ze hřiště.

„Moje trefa stejně jako naše vítězství patří Kunovi," vzkazoval Fati, že i na hřišti myslel na Agüera, což dokumentoval okopírovaným oslavným gestem od Agüera. „Vítězství jsou skvělá, ale nejdůležitější je zdraví. Snad bude zpět co nejrychleji v plné síle," přitakával Marc André ter Stegen.

Reklama

Související témata: