Hlavní obsah

Arsenal na poslední chvíli v LM přežil. Postup nás napumpuje sebevědomím, zářil Čech

Pireus

Fotbalisté Arsenalu předvedli husarský kousek. Po čtyřech zápasech základní skupiny Ligy mistrů měli na svém kontě pouhé tři body za vítězství nad Bayernem a brána do osmifinále prestižní soutěže se jim zvolna zavírala. Kanonýři s Petrem Čechem v bráně ale z posledních dvou zápasů vytěžili šest bodů a i díky pomoci Bayernu do play off proklouzli. Tak vydřený postup by mohl podle českého brankáře týmu do budoucna pomoct.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Brankář Petr Čech jásá poté po výhře Arsenalu 3:0 v Pireu a postupu londýnského celku do osmifinále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

„Po prvních dvou zápasech jsme byli ve velmi obtížné situaci, ale dnes (ve středu) jsme ukázali, že jsme si zasloužili postoupit," povídal Čech pro oficiální stránky Arsenalu po výhře 3:0 nad domácím Olympiakosem. „Takhle kvalifikace nám dala velké množství zkušeností a musím přiznat, že jsme museli vyvinout velké úsilí, abychom tuhle náročnou práci zvládli," dodal Čech.

Ten v úvodních dvou zápasech chyběl, trenér Arséne Wenger tehdy do brány povolal Kolumbijce Davida Ospinu. Francouz na lavičce za to tehdy sklidil pořádnou vlnu kritiky. Následovalo přesvědčivé vítězství proti Bayernu podepřené čistým kontem českého gólmana (2:0) a Wenger už pak Čecha nominoval do všech tří zbylých zápasů.

Arsenal s Čechem v bráně po porážce od Bayernu (1:5) zdolal Dinamo Záhřeb a k jistotě postupu musel na hřišti Olympiakosu zvítězit o dvě branky. „Hledali jsme způsob, jak toho dosáhnout. Věděli jsme, že když budeme hrát svou hru, když předvedeme kvalitní týmový i individuální výkon, máme šanci uspět. A přesně to jsme si řekli," vysvětloval plzeňský rodák.

S tlakem jsme se Gunners vyrovnali lépe

„První gól byl pro nás důležitý, protože při skóre 1:0 soupeř věděl, že jednogólové vedení nám k postupu nestačí, takže se zatáhl, protože jediný obdržený gól by je vyřadil ze hry. Takže tlak byl vyvíjen na obě strany a nám se podařilo se s ním vyrovnat lépe. Druhý gól byl samozřejmě důležitým momentem hry a my v tu chvíli věděli, že už to můžeme dotáhnout (k postupu)," popisoval brankář, jak viděl průběh zápasu.

V tom byl jednoznačným hrdinou Olivier Giroud, autor všech tří branek. „Vstřelil góly, když jsme to potřebovali. A to je přesně to, co od svého útočníka vyžadujete," chválil vysokého forvarda třiatřicetiletý Čech.

„Je to pro nás velké vítězství. Pro klub, fanoušky, pro budoucnost, protože tahle výhra nás napumpuje sebevědomím," radoval se výhře v Řecku Čech.

Reklama

Související témata: