Hlavní obsah

Buffon se těší na třetí finále: Nikdo nevěřil, že se vrátím. Ale já šel za svým snem

Praha

Neměl daleko k slzám. Už dvakrát v minulosti bojoval o nejprestižnější klubovou trofej Evropy, přesto brankář Gianluigi Buffon vítězství v Lize mistrů nikdy neslavil. Nyní dostane třetí šanci. S Juventusem ve středeční odvetě semifinále soutěže porazil Monako 2:1 a po dvoubrankovém triumfu v prvním duelu se italský klub těší na finále v Cardiffu.

Sestřih zápasu Ligy mistrů Juventus - MonakoVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

„Když jsem hrál finále před dvěma lety, každý si myslel, že je to moje poslední finále," vzpomínal devětatřicetiletý brankář na čtyřiadvacet měsíců starý nezdar v posledním utkání sezóny s Barcelonou.

Finále chytal i v sezóně 2002/2003, kdy v kabině sedával po boku Pavla Nedvěda. Zatímco bývalý český reprezentant, jenž tehdy do neúspěšného boje o vítězství s AC Milán kvůli karetnímu trestu nezasáhl, nyní pracuje ve vedení Juventusu, Buffon usiluje o zkompletování výjimečné sbírky.

Dosáhne letos na triumf?

Vždyť doma má zlatou medaili z mistrovství světa, vyhrál Pohár UEFA, byl devětkrát mistrem Itálie, kde třikrát vyhrál pohár. „Člověk musí věřit ve své sny, v to, co dělá. Fakt, že jsem dostal třetí šanci, je odměnou za tvrdou práci. Jen díky ní se sny mohou stát skutečností," nevzdal se Buffon naděje, že slavný pohár přeci jen vybojuje.

Není divu. Vždyť v devětatřiceti byl klíčovou postavou Juventusu při cestě do finále. V pěti vyřazovacích zápasech jarní části soutěže neinkasoval. Až v úterý večer jej pokořil mladíček Mbappé, na postupu klubu z Apeninského poloostrova už to nic neměnilo.

„Bylo neuvěřitelně těžké dotáhnout náš sen, byť jsme měli k dobru dvougólové vítězství. Kdybychom do odvety s Monakem šli s myšlenkou, že už jsme ve finále, měli bychom problémy. Ale byli jsme připravení reagovat na veškerou energii, kterou soupeř vyvinul. Jsem opravu šťastný, protože Juventus je v opravdu dobré kondici. Kdybychom neměli skvělý tým, nemohli bychom nyní slavit," přemítal Buffon.

Během kariéry odchytal přes tisíc zápasů, v letošní sezóně s největší pravděpodobností získá jubilejní desátý titul a bude usilovat o další triumf v Italském poháru. Ale Liga mistrů je největším lákadlo, které pohání Buffonův motor.

„Vyhrát tu soutěž by pro mě znamenalo největší radost s titulem mistra světa. Šlo by o odměnu za velmi náročnou cestu, která byla vydlážděna statečností, tvrdohlavostí a dřinou. Vždy jsem byl přesvědčen, že mohu Ligu mistrů vyhrát. A nyní jsem blízko. Se svými spoluhráči, fanoušky, klubem mého srdce," zalykal se štěstím Buffon.

Reklama

Související témata:
  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články