Hlavní obsah

Buffon touží po triumfu, ale po stém utkání má nový sen. Aby lidé byli smutní, až opravdu skončí

Monako/Praha

Už druhé desetiletí sní svůj sen. Na Old Trafford v Manchesteru měl v roce 2003 k jeho naplnění blízko. Konfrontaci s milánskými Rossoneri rozhodoval až penaltový rozstřel. Na olympijském stadiónu v Berlíně před dvěma lety už byl cíl vzdálenější. Barcelona vyhrála 3:1 a turínský Juventus na vysněný pohár pro vítěze Ligy mistrů zase nedosáhl. „Těžko uvěřit, že bych si mohl ve finále zachytat i potřetí,“ přiznával veterán Gianluigi Buffon poté, co se mu po vítězství 2:0 v prvním semifinále letošního ročníku nad Monakem nabízí třetí šance na finálovou účast a třetí pokus se o „ušatý“ pohár ucházet. V devětatřiceti!

První semifinále Monako - JuventusVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Zase sklízel aplaus. I v Monaku si Buffon vysloužil spoustu komplimentů. Chytal stý zápas v Lize mistrů v dresu Juve a opět nedostal gól. V šestém utkání v řadě! Už 621 minut.

„V důležitých zápasech, jako byl právě tento, je Gigi pokaždé nejlepším brankářem na světě," připomínal trenér turínské Staré dámy velké šance domácích hráčů, které Buffon za bezbrankového stavu zlikvidoval. Mbappému, Falcaovi, ale pak třeba i v závěru střetnutí Germainovi, což bylo pro další osud semifinále rovněž důležité.

Buffonova bilance v LM v bráně Juventusu
Počet zápasů: 100
Vyhrané zápasy: 47
Remízy 28
Prohrané zápasy: 25
Inkasované góly: 93
Zápasy s nulou: 44
Žluté karty: 2
Černé karty: 0

„On je prostě perfektní," vysekl Buffonovi poklonu obránce Giorgio Chiellini.

„Musím být. V každém zápase chci dokázat, že si i přes svůj věk zasloužím hrát na této úrovni," připomínala brankářská legenda svůj věk, a tudíž nutnost pracovat a trénovat víc než dřív a také víc než jiní.

„Pokud máte vůli vyhrávat, věk v průkazu nic neznamená," přidával okamžitě.

„V Lize mistrů už vůbec ne. Alespoň pro mě ne. Pro tyhle zápasy jsem se narodil, tato utkání mě dávají stále stejnou radost a uspokojení a zároveň mě nutí, abych ze sebe vydal to nejlepší," svěřoval se Buffon, jakou vášeň pro něho Champions League představuje.

V Monaku, kde chytal stý zápas za Juventus v Lize mistrů a stal se teprve druhým italským hráčem, který se v barvách jednoho klubu k této metě dostal, to potvrdil.

„My všichni sehráli skvělý zápas. Přesně takový, jaký jsme potřebovali, abychom eliminovali skvělou útočnou sílu Monaka. Mladého, pulsujícího týmu plného bezstarostnosti a nadšení. Pamatuji si, že když jsme byli mladí, měli jsme rovněž pocit, že jsme nezničitelní. Tentokrát ale naše zkušenost na soupeře platila," glosoval Buffon partii, kterou rozhodl dvěma góly Higuaín.

„Ale rozhodnuto ještě nic není, protože Monako přijede do Turína s tím, že nemá co ztratit."

Těžko ovšem uvěřit, že by si nechal Juventus postup do finále sebrat. Buffon bude mít 3. května ve velšském Cardiffu třetí šanci naplnit svůj sen a Ligu mistrů konečně vyhrát.

„I kdyby se mi to podařilo, na mé budoucnosti to nic nezmění. Mám smlouvu až do roku 2018. A mám i nový sen. Přál bych si, aby v den, kdy opravdu skončím, byli všichni lidé smutní z toho, že Buffon končí."

Reklama