Hlavní obsah

Černý kůň Ligy mistrů jde do akce. Neapol táhne nesmírně úderné duo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi účastníky osmifinále fotbalové Ligy mistrů těžko hledat tým s lepší formou v aktuální sezoně. Italská Neapol vládne domácí lize a touží po úspěchu i na mezinárodní scéně, na který čeká od dob legendárního Diega Maradony a triumfu v poháru UEFA v sezoně 1988/1989. Černý kůň letošního ročníku? Rozhodně ano.

Foto: ČTK/AP

Victor Osimhen (vpravo) a Chviča Kvaracchelija táhnou v letošní sezoně Neapol k italskému titulu.

Článek

„Musíme být připraveni a hrát každý zápas se stejným odhodláním, nekalkulovat a soustředit se pouze na vlastní schopnosti. Víme, že zejména v Lize mistrů je každý moment rozhodující," burcuje kouč Luciano Spalletti před úterním úvodním duelem osmifinále proti Frankfurtu.

Neapol vede Serii A s náskokem patnácti bodů, v základní skupině Ligy mistrů na podzim předčila Liverpool, Ajax i skotské Rangers. Strach jde zejména z 24letého Nigerijce Victora Osimhena (v letošní sezoně 19 gólů a 4 asistence), kterého v útoku doplňuje o dva roky mladší Gruzínec Chviča Kvaracchelija (12+14), někdy přezdívaný jako „Kvaradona".

„Očekávám, že budou vysílat silné signály evropskému i světovému fotbalu. Klub udělal velmi dobře, že vybral dva silné, mladé hráče. Cesta Evropou bude zásadní pro jejich růst. Určitě to jsou dva muži, kteří se nebojí žádné konfrontace," hýčká si Spalletti své hvězdičky.

Na druhé straně stojí na první pohled hratelný protivník. Jenže aktuálně šestý tým bundesligy a vítěze Evropské ligy z minulé sezony rozhodně nelze podcenit. Zvlášť, když v útoku září 24letý Francouz Randal Kolo Muani, s bilancí 10+10 vládce ofenzivních statistik nejvyšší německé soutěže.

„Randal i Osimhem jsou výjimečně rychlí. Osimhen je o něco robustnější, Randal zase častěji chodí do hloubi pole. Oba v současnosti patří mezi pět nejlepších útočníků v Evropě," má jasno kouč Frankfurtu Oliver Glasner.

Foto: Reuters

Lídrem ofenzivy Frankfurtu je v této sezoně Francouz Randal Kolo Muani.

„Jsme si vědomi velké kvality. Ale například proti Bayernu jsme také podali dobrý výkon a soupeř neměl příliš mnoho šancí ke skórování," věří obránce Eintrachtu Aurélio Buta.

Ze vzájemných zápasů toho moc usuzovat nelze. Oba celky se potkaly naposledy v osmifinále Poháru UEFA v prosinci 1994. Tehdy po dvou výhrách 1:0 šel dál Frankfurt, aby v dalším kole vypadl s pozdějším finalistou z Juventusu.

Teď se trenéři shodují, že šance jsou 50 na 50. „Důležitá je naše aktuální forma, podáváme stabilní výkony na vysoké úrovni. Hráči jsou ve špičkové formě, vidím velké odhodlání. Pokud budeme hrát na horní hranici našich možností, máme šanci proti každému. K Neapoli chováme velký respekt, ale soustředíme se na sebe," ujišťuje Glasner.

„Šance jsou vyrovnané. Stejně jako my i Frankfurt si postup ze skupiny zasloužil. Ale chceme hrát, jak umíme. Chceme předvést naše charakteristické vlastnosti a postoupit," hlásí Spalletti, jenž kromě zmíněného ofenzivního dua spoléhá mimo jiné na slovenského středopolaře Stanislava Lobotku, kapitána Giovanniho Di Lorenza nebo známého Mexičana Hirvinga Lozana.

Reklama