Hlavní obsah

Chelsea nejistá budoucnost nezlomila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádný tlak a nejasná budoucnost je nezlomila. Fotbalisté Chelsea postoupili do čtvrtfinále Ligy mistrů, když po domácím vítězství zvládli i středeční odvetu na půdě Lille. Obhájce trofeje v nejprestižnější klubové soutěži Evropy přitom řeší existenční problémy a aktuálně funguje jen na základě zvláštní licence, protože na ruského majitele Romana Abramoviče se vztahují sankce kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Fotbalisté Chelsea se radují z gólu v odvetě proti Lille.

Článek

„Ukázali jsme obrovskou odolnost a mentalitu, abychom překonali všechny potíže," pronesl s úsměvem Thomas Tuchel, trenér Chelsea.

Mezi tím, co jeho družina vybojovala v Lille vítězství, přinesl server BBC informaci, že Sebastian Coe, dvojnásobný olympijský vítěz v běhu na 1500 metrů a předseda organizačního výboru olympijských her v Londýně 2012, vstoupil do konsorcia vedeného bývalým šéfem Liverpoolu Martinem Broughtonem, aby klub koupili. Zájem o koupi současně potvrdil bývalý útočník Chelsea Gianluca Viali, čímž se zařadil po bok rodiny Rickettových vlastnících baseballový tým Chicago Cubs a rovněž usilující o zisk londýnského klubu.

Chelsea měla na francouzské půdě rozpačitý začátek. „Špatná taktika. Padá to na moji hlavu," kál se Tuchel s odstupem. V dalším průběhu ale zápas držela pod kontrolou. A proplula suverénně mezi nejlepších osm. Do čtvrtfinále prošla podruhé v řadě, což se jí naposledy podařilo v sezonách 2010/11 a 2011/12.

Nyní však musí čekat co se stane mimo hřiště, protože UEFA uvedla, že žádá Evropskou unii o objasnění budoucích zápasů Chelsea po uvalení sankcí na majitele Romana Abramoviče.

Je nadmíru jasné, že svízelná situace je denním námětem debat mezi hráči. Vždyť i na předzápasové tiskové konferenci se řešilo, zda jsou fotbalisté londýnského klubu v krajním případě ochotní hradit si z vlastního cestovní náklady. „Dodáváme hráčům kuráž, povzbuzujeme je a jsem hrdý, že stále produkujeme výborné výsledky," uvedl Tuchel.

„Je fakt, že posledních pár dnů není normálních. Ale nám nezbývá než jen trénovat na maximum. To jediné můžeme ovlivnit. Tým drží spolu. Samozřejmě je teď snadné ztratit koncentraci. Ale to pro Chelsea není typické," pronesl obránce Cesar Azpilicueta, autor vítězné branky Chelsea ze středečního večera.

„Všichni se soustředí na fotbal. Jdou na hranici možností. Klubová mentalita má na prvním místě fotbal, což nám pomáhá koncentrovat se v těchto obtížných dobách plných nežádoucích vnějších vlivů," tvrdil trenér Chelsea, která ve dvou z posledních tří účastí ve čtvrtfinále přetavila putování soutěží v celkový triumf.

„Samozřejmě doufáme, že dostaneme šanci pokračovat a bojovat v soutěži, protože jsme tvrdě dřeli, abychom se dostali tak daleko," pronesl Tuchel, jehož tým je ve čtvrtfinále Ligy mistrů pojedenácté v historii. „Chceme, abychom byli týmem, s nímž se nikdo nehodlá potkat kvůli naší síle a kvalitě," řekl Tuchel, který vyhrál 32 z 50 utkání v Lize mistrů, přičemž poražený odcházel jen jedenáctkrát, čímž vyrovnal rekord Juppa Heynckese. Ten však koučoval „jen" 47 zápasů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.