Hlavní obsah

Darida se těší na estonský chlad. Bude to boj, ale tři góly si už dát nenecháme, tvrdí

Praha

Soupeřem fotbalistů Plzně může být v Tallinnu nejen estonský mistr Nõmme Kalju, ale i známá bílá noc, kdy den je dlouhý a v čase, kdy je u nás tma, venku pořád panuje světlo. „S tím problém nemám. Když lehnu, tak spím, ať je to kdekoliv a kdykoliv,“ usmíval se před odletem k prvnímu zápasu 3. předkola Ligy mistrů dvaadvacetiletý plzeňský záložník Vladimír Darida. Ten věří, že Západočeši zúročí pohárové zkušenosti a nebudou opakovat chyby z prvního letošního zápasu předkola Ligy mistrů proti Željezničaru Sarajevo, kdy třikrát inkasovali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Vladimír Darida estonský tým NommeZáložník Vladimír Darida estonský tým Nomme Kalju nepodceňuje, ale věří v plzeňskou zkušenost.Záložník Vladimír Darida estonský tým Nõmme Kalju nepodceňuje, ale věří v plzeňskou zkušenost. Kalju nepodceňuje, ale věří v plzeňskou zkušenost.

Článek

V pátek nedohrál v Příbrami ligový duel. Tržná rána na kotníku a rychlý otok mu vystavily stop. Další minuty na trávníku ani trenér Vrba nechtěl riskovat. „Už to vypadá mnohem lépe. Ještě je na kotníku malý otok, který tlačí, ale zápas s Nõmme zvládnu," ukázal na stažený kloub, který naopak vyřadil ze hry jeho kolegu Marka Bakoše.

Pozor na rychlé brejky

Když přišla řeč na v Česku neznámého soupeře, nijak se neobával skutečnosti, že na Viktorii čeká velká neznámá. „Viděli jsme je ve dvou zápasech druhého předkola, v němž vyřadili Helsinky. Hráli ze zajištěné obrany, kterou mají výborně propracovanou a inkasují minimálně. Mají velmi nebezpečné brejky. Předpokládám, že nás bude čekat podobný zápas jako se Sarajevem. To znamená, že zalezou na svojí polovinu a budou vyrážet do brejků,“ tuší Darida.

Kalju má ve svém středu sice několik cizinců - Itala, Portugalce, Japonce - ale žádné hvězdné jméno. Darida to jako výhodu odmítá.

„Současný fotbal není jen o velkých jménech, rozhodně ne na této úrovni. Kalju hraje jako tým a má ve svém středu několik šikovných fotbalistů. Jejich velká síla je v přechodové fázi z obrany do útoku, kterou mají opravdu velice rychlou. Dokáží si pomoct i standardkami. My nesmíme chybovat v rozehrávce, nebo při zakládání našich útoků. Musíme se vyvarovat toho, aby se dostávali do přečíslení,“ pravil přesvědčivě.

Sarajevské poučení

A hned nabídl poučení z předchozího souboje se Sarajevem. „Hlavně si musíme vzít hodně z toho prvního utkání doma, kdy jsme dostali tři góly. Nesmíme si myslet, že dvojzápas rozhodneme hned v tom prvním duelu. Evropské poháry se hrají jinak. Není to jen o kráse a gólech. V první řadě nesmíme inkasovat, to znamená hrát obezřetněji zezadu. Na podzim sice dáváme v zápasech rychlý první gól, ale spoléhat na něco takového nelze. To může vyplynout ze situace. V první řadě se nepohrneme za každou cenu dopředu, abychom neudělali nějakou zbytečnou chybu, která by nás pak mohla mrzet,“ zdůraznil plzeňský záložník, který den po odvetě příští středu oslaví třiadvacáté narozeniny.

Když přijde řeč na srovnání mnohem známějšího bosenského mistra Željezničar Sarajevo a evropského „no name“ z Estonska, má jasno.

„Kvalitativně je na tom Nõmme lépe než Sarajevo. Možná tam nebude tak bouřlivé prostředí jako v Sarajevu. Kalju je v podobné situaci, jako jsme byli my před dvěma roky. Poprvé vybojovalo postup v předkole Ligy mistrů. Panuje tam velká euforie. Máme ale dostatek zkušeností, než abychom cokoliv a kohokoliv podcenili. Tenkrát to byla naše velká zbraň, nikdo nás neznal, možná Viktorku nebrali ti slavnější soupeři tak vážně a doplatili na to. Nepřipustíme, aby něco takového potkalo nás. Oni jsou teď v ohromné pohodě. To mi také a budeme se snažit jim tu jejich pokazit.“

Těší se do chládku

V pohárech bývá první zápas na hřišti soupeře výhodou. Když tým něco uhraje, může si odvetu režírovat podle svého. Darida však vidí v cestě na sever ještě jednu výhodu.

„Nebude tam takové vedro, snad i příjemný chládek. V neděli jsme měli trénink. I když nás trenér nijak zvlášť nehonil, bylo to v tom vedru peklo. Klika byla, že máme v Doosan Aréně velkou střechu, která vrhala stín, takže jsme se nepekli celou dobu na sluníčku. Vůbec jsem nezáviděl klukům, kteří hráli ligové zápasy,“ říkal s ulehčením.

Darida netrpí syndromem přechodů z evropských pohárů na domácí ligu a zpátky, což dělá některým hráčům problém, domácího soupeře pak podcení a mužstvo ztrácí body, které se těžko dohánějí.

„Já tenhle problém neřeším. Pro mne není těžké se přeorientovat v hlavě z jedné soutěže na druhou. Beru to tak, že všechny ty zápasy jsou důležité, takže k nim přistupuji na sto procent. Dřív jsme s tím měli určité potíže a v Gambrinus lize jsme pak zbytečně ztráceli body, ale teď k tomu podle mne přistupují všichni kluci obdobně. Žádné podcenění, byť by se zdál soupeř papírově sebeslabší," zdůraznil Darida.

Reklama