Hlavní obsah

Divoká karta do Ligy mistrů pro boháče? Návrh budí ostrý odpor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrhy na nový formát fotbalové Ligy mistrů budí velké emoce, zejména pak bod týkající se možného udělovaní divokých karet. Podle kritiků by tím UEFA stvořila vlastně jen trochu upravenější Super Ligu. Tedy projekt, který loni krátce po bombastickém představení a následné obří vlně kritiky během pár dnů zkrachoval.

Foto: Carl Recine, Reuters

Hvězdný Cristiano Ronaldo z Manchesteru United, který se zatím pohybuje v Premier League mimo příčky zajištující účast v Premier League.

Článek

Divoká karta by měla být udělena klubům za dřívější výkony v prestižní soutěži, což se všeobecně vykládá jako jakási jistota účasti pro bohaté a dříve úspěšné kluby, které si na základě výsledků v předchozí sezoně národní ligy účast nevybojovaly.

Aktuálně by podobné kritérium pasovalo třeba na anglické celky Manchester United či Arsenal, které se aktuálně nachází mimo příčky zajišťující účast v Champions League.

Proti snahám o jakási zadní vrátka do milionářské soutěže se ostře postavilo i sdružení fanoušků klubů Premier League. (Football Supporters' Association's Premier League Network). Podle něj by měla UEFA podobné myšlenky, jimiž se bude nejspíš zabývat její výkonný výbor na jednání ve Vídni 10. května, zavrhnout.

„Jsme jednotní v opozici vůči návrhu na reformu Ligy mistrů, který je pokusem o návrat zdiskreditovaného nápadu na Super Ligu zadním vchodem. Loni to bylo právě naše sdružení, jehož jednotný odpor přivodil kolaps Super Ligy. UEFA tehdy fanouškům slíbila, že jejich hlas bude tím hlavním, čím se bude řídit při dalších krocích," stojí v prohlášení fanoušků.

„Je tedy pro nás zděšením, že teď čelíme vidině takových změn v Champions League," uvádí se dále. Návrh se nelíbí třeba ani kouči West Hamu Davidu Moyesovi.

Podle kritiků se tímto krokem snaží UEFA usmířit velké bohaté kluby, kterým nevyšla snaha o vznik Super Ligy. Podle těch, co jsou vůči podobným novinkám v opozici, by mělo o účasti rozhodovat vždy jen sportovní hledisko, tedy dosažené výsledky v národní lize za uplynulou sezonu.

„Nemyslím si, že by většina lidí něco takového (divoké karty pro bohaté) viděla jako správný formát. Vše by se mělo řídit dosaženými výsledky," uvedl Moyes.

Reklama