Hlavní obsah

Do starého železa? Ani náhodou. Veterán vymazal hvězdy a poslal Dortmund do finále Ligy mistrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že by snad měl mít nejlepší léta za sebou? S tím na 35letého obránce Matse Hummelse nechoďte. Zkušený fotbalista vyzmizíkoval hvězdnou ofenzivu Paris Saint-Germain v čele s Kylianem Mbappém a hlavičkou zařídil Borussii Dortmund vstupenku do finále Ligy mistrů. Vítězství 1:0 v Paříži v kombinaci se stejným výsledkem v prvním duelu stačilo. „Proč bychom to teď nemohli celé vyhrát?“ ptal se hrdina úterního večera.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Stoper Dortmundu Mats Hummels slaví postup do finále Ligy mistrů

Článek

Hummels byl samozřejmě platný v defenzivní činnosti, ale o tom až později. Do srdcí fanoušků Dortmundu se totiž výrazněji zapsal v šestnáctce soupeře.

Pět minut po pauze si za nerozhodného stavu našel precizně kopnutý roh Juliana Brandta a hlavou práskl do míče. Gól! Nesmírně důležitý, neboť zdvojnásobil náskok ve dvojzápase.

„Udělal to zkušeně. Odstrčil si soupeře, na to se pak těžko reaguje. Přesně tohle Paříži chybělo,“ chválil Hummelse bývalý reprezentační obránce Michal Kadlec ve studiu stanice Premier Sport.

„Bylo načase mými střeleckými statistikami trošku pohnout,“ culil se veterán. V předchozích 88 utkáních Ligy mistrů se totiž prosadil jen čtyřikrát. Instinkt kanonýra se v něm probudil v nejlepší možnou chvíli.

Hummelse zaslouženě převzal ocenění pro muže zápasu, jenže se tak nestalo jen díky jeho přesnému zásahu. Obrovský kus práce totiž odvedl na obranné polovině.

Už v prvním poločase perfektním skluzem na hranici malého vápna upálil míč ze stoprocentní tutovky Mbappému. Po vstřelené brance pak pod jeho velením řádila žlutá zeď. V překladu Die Gelbe Wand. Právě tento název nese tribuna nejvěrnějších fanoušků Dortmundu. A přesně tak vypadala i defenziva vítězů.

Skákání do střel za cenu sebeobětování, hlavičky, bloky. Čtyřikrát pomohla branková konstrukce. Jasně, Borussia měla kliku. Ale o tom, že štěstí přeje připraveným, se asi není třeba nijak rozepisovat.

„Trpěli jsme, ale na to se v budoucnu nikdo ptát nebude. Borussia Dortmund si zahraje finále ve Wembley,“ radoval se parťák Marco Reus.

Déjà vu. On i Hummels již jeden souboj o zlato ve Wembley zažili. Před jedenácti lety se Dortmund dostal blizoučko ušatému poháru, finále Ligy mistrů proti Bayernu na slavném anglickém stadionu ale nezvládl. Po prohře 1:2 slavil soupeř.

Mnichovský celek může být finálovým vyzyvatelem i letos, o tom ale napoví až středeční odveta semifinále s Realem Madrid.

„Koho dostaneme? Uvidíme,“ vyprávěl Reus. „Ale už musíme vyhrát. Jinak by to bylo vážně na nic.“

Cesta Dortmundu do finále byla spletitá. Musel se proháčkovat skupinou smrti s AC Milán, Newcastlem a PSG. Pařížany, které v semifinále vyřadil, v ní ani jednou neporazil (0:2, 1:1). Teď je německý celek krůček od poháru pro vítěze milionářské soutěže.

A jak řekl sám Hummels. Proč by ji vlastně nemohl celou vyhrát?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.