Hlavní obsah

Draci rozsápali bavorského giganta a drží neporazitelnost. Jsme na dně, naříkal Guardiola

Praha

Ponížení, které už dlouho nezažili. Fotbalisté Bayernu Mnichov schytali při úvodním čtvrtfinále Ligy mistrů na hřišti FC Porto nečekaný třígólový příděl. Byť bavorský gigant nastoupil na portugalské půdě oslabený řadou absencí, nepřipouštěl si kolaps takového charakteru.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Bezradný kouč Bayernu Mnichov Pep Guardiola.

Článek

Draci, jak je portugalský klub přezdíván, vedli už po deseti minutách o dvě branky. „Nebyli jsme nástupem domácích překvapeni. Věděli jsme, že mají skvělý útok a ofenzivu na nejvyšší úrovni," krčil rameny bezmocně Josep Guardiola, trenér Bayernu. „Začátek byl z naší strany strašný," uznával útočník mnichovského týmu Thomas Müller. „Cítil jsem velkou hořkost, když jsme po deseti minutách prohrávali o dvě branky," přiznal kapitán německého celku Philipp Lahm.

Defenziva mnichovského týmu hořela, stopeři byli zoufalí. A to měl ještě Bayern štěstí, že sudí nesebral odvahu a neposlal Guardiolův výběr už po dvou minutách do deseti, neboť zákrok brankáře Neuera na Martíneze si nic jiného než červenou kartu podle aktuálního výkladu pravidel nežádal.

Bayern, jemuž chyběli Alaba, Robben, Ribéry, Schweinsteiger, Benatia a Javi Martínez, ani po dvou drsných úderech nezkolaboval. Ještě do přestávky dokázal korigovat, jenže záhy po obrátce Martínez vrátil Drakům dvoubrankové vedení, které staví Bayern před odvetou příští úterý do velmi svízelné role.

„Jsme na dně, ale máme šest dnů, abychom se vzpamatovali," nevzdával se naděje Guardiola. „Abychom v nynější fázi Ligy mistrů vyhráli, musíme odvést prakticky perfektní výkon, což se však nepodařilo," věděl Guardiola. „Nebyli jsme jistí v kombinaci, nevytvářeli si tolik šancí a příliš chybovali. Podělali jsme to, ale pořád jsme ve hře," uvedl na oficiálních klubových stránkách Manuel Neuer.

Lahm: Doma musíme hrát náš fotbal

„Ukázali jsme charakter, když jsme i přes dvoubrankové manko převzali režii. Jenže po přestávce jsme nedokázali hrát naši hru. Třetí gól byl trošku hloupý, ale je třeba si uvědomit, že v minulosti jsme už před domácím publikem dokázali dvougólové manko smazat," přemítal Müller o vyhlídkách pro odvetu. „Je faktem, že třetí zásah je s ohledem na odvetu hodně bolestivý, ale nepomůže nám, když budeme bědovat. Doma musíme hrát náš fotbal s vysokým držením míče, z něhož vyplyne mnoho šancí. A pak není nic nemožného," nepochyboval Lahm o úspěchu Bayernu.

Ten až na dvanáctý pokus poznal na portugalské půdě hořkost porážky. V předešlých duelech odešel pětkrát jako vítěz, šestkrát se body dělily. Porto navíc dokázalo třemi zásahy zatížit obranu, která v předešlých osmi duelech Ligy mistrů inkasovala celkem čtyři branky a šestkrát zůstala nepokořena.

I tak vládne v portugalském klubu pokora. „Bayern je nejlepší tým světa při držení míče. Nám se dařilo tuto přednost soupeře eliminovat. Když jsme vypadli z role, fanoušci nám dodali energii. Nicméně si uvědomujeme, jak moc se zápas v Mnichově bude lišit. Navíc nám budou chybět potrestaní Danilo a Sandro. Ale můj tým je hodně ambiciózní a odhodlaný. Nebudeme jen snít, ale tvrdě pracovat," říkal Julen Lopetegui, trenér Porta, které v letošní sezóně Ligy mistrů ještě neprohrálo.

Zvládne Bayern odvetu natolik, že nakonec postoupí?
Ano
46,7 %
Ne
53,3 %
Celkem hlasovalo 11689 čtenářů.

Reklama

Související témata: