Hlavní obsah

Manchester City rozdrtil Sporting. Bitvu gigantů rozhodl Mbappé, Messi nedal penaltu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Loňský finalista Manchester City rozehrál báječně úvodní osmifinále fotbalové Ligy mistrů. Lídr Premier League deklasoval Sporting Lisabon na jeho hřišti 5:0, dvěma góly se na vysoké výhře podílel Bernardo Silva. Paris Saint-Germain v souboji gigantů udolal Real Madrid, o nejtěsnější výhře 1:0 rozhodl v nastaveném čase po individuální akci francouzský útočný klenot Kylian Mbappé. Jeho spoluhráč Lionel Messi v 62. minutě neproměnil penaltu. Odvety se uskuteční ve středu 9. března.

Foto: Carl Recine, Reuters

Střelec dvou gólů Manchesteru City Bernardo Silva.

Článek
Fotogalerie

Úřadující mistr anglické ligy Manchester City rozhodl o jasném triumfu v Lisabonu už v první půli. Již v sedmé minutě se musel brankář Adán blýsknout proti střele Fodena, k odraženému míči se ale dostal De Bruyne, našel volného Mahrize a ten neměl problém dopravit míč do sítě. Domácí sice reklamovali ofsajd belgického záložníka, rozhodčí ale po konzultaci s videem gól uznal.

Nabuzení hosté pokračovali v aktivitě a o deset minut později přidali druhou branku. Po odraženém rohovém kopu se opřel do míče Silva a za pomoci břevna nedal Adánovi šanci.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Hráči Manchesteru City oslavují první gól do sítě Sportingu.

Portugalský šampion, který se probojoval do vyřazovací fáze na úkor Dortmundu, nedokázal soupeři čelit a do přestávky inkasoval ještě dvakrát. Po půlhodině hry se prosadil střelou z bezprostřední blízkosti Foden a těsně před přestávkou udeřil znovu Silva. Manchester City se stal prvním týmem v historii Ligy mistrů, který ve vyřazovací fázi soutěže vedl v poločase na hřišti soupeře o čtyři branky.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Phil Foden vstřelil třetí branku Manchesteru City.

Portugalský záložník Silva mohl v 50. minutě dokonat hattrick, tentokrát ale rozhodčí po konzultaci jeho další zásah neuznali kvůli ofsajdu. Pátou branku Citizens přidal až o osm později po Silvově přihrávce Sterling. Tým trenéra Guardioly je po prvním utkání blízko páté čtvrtfinálové účasti v LM za sebou.

Pařížané vyhráli nad Realem v Lize mistrů jediný z posledních šesti zápasů, v první půli ale byli proti Bílému baletu mírně aktivnější. Skóre utkání mohl otevřít už v 18. minutě Mbappé, jeho střelu ale brankář Courtois zneškodnil. Španělský velkoklub zahrozil až v závěru první části, kdy si Casemiro naskočil na centr Kroose, hlavičkoval ale těsně mimo. Brazilský záložník inkasoval předtím také žlutou kartu a bude v odvetě Realu chybět.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Kylian Mbappé (uprostřed) v akci v zápase PSG s Realem Madrid.

Hráči PSG se i ve druhé části hnali za vedoucí brankou, jak Mbappé, tak Messi při svých příležitostech na Courtoise nevyzráli. Vekou šanci dostali domácí po hodině hry, kdy po faulu Carvajala na Mbappého nařídil rozhodčí pokutový kop. Courtois ale směr Messiho střely k pravé tyči vystihl a míč vyrazil. Bývalý hráč Barcelony neproměnil proti Realu penaltu poprvé v kariéře, při předchozích šesti pokusech se nemýlil.

Domácí trenér Pochettino nasadil na poslední čtvrthodinu také svou další ofenzivní hvězdu Neymara, který se vrátil na hřiště poprvé od listopadového zranění kotníku. Když už se zdálo, že Real nerozhodný výsledek udrží, vnikl v nastavení do pokutového území po Neymarově přihrávce Mbappé a zajistil PSG do odvety těsný náskok.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Lionel Messi z PSG poté, co ve druhém poločasu utkání Ligy mistrů s Realem Madrid neproměnil penaltu.

Úvodní utkání osmifinále fotbalové Ligy mistrů:
Sporting Lisabon - Manchester City 0:5 (0:4)
Branky: 17. a 44. Silva, 7. Mahriz, 32. Foden, 58. Sterling. Rozhodčí: Jovanovič - Stojkovič, Mihajlovič (všichni Srb.) - Fritz (video, Něm.). ŽK: Nunes, Esgaio, Ugarte - Gündogan.
Sporting: Adán - Esgaio, Coates, Inacio - Porro (82. Neto), Palhinha, Nunes, Reis - Sarabia (75. Tabata), Paulinho (75. Slimaní), Pedro Goncalves (52. Ugarte). Trenér: Amorim.
Manchester City: Ederson - Cancelo, Dias, Laporte (85. Aké), Stones (62. Zinčenko) - Silva (85. Delap), Rodri (73. Fernandinho), De Bruyne - Mahriz, Foden (61. Gündogan), Sterling. Trenér: Guardiola.
Paris St. Germain - Real Madrid 1:0 (0:0)
Branka: 90.+4 Mbappé. Rozhodčí: Orsato - Carbone, Giallatini - Di Bello (video, všichni It.). ŽK: Verratti, Danilo, Kimpembe, Paredes - Casemiro, Militao, Mendy, Rodrygo.
PSG: Donnarumma - Hakimí, Marquinhos, Kimpembe, Mendes - Danilo (87. Gueye), Paredes, Verratti - Di María (73. Neymar), Messi, Mbappé. Trenér: Pochettino.
Real: Courtois - Carvajal (72. Vázquez), Militao, Alaba, Mendy - Kroos, Casemiro, Modrič (82. Valverde) - Asensio (72. Rodrygo), Benzema (87. Bale), Vinícius Júnior (82. Hazard). Trenér: Ancelotti.

Reklama