Hlavní obsah

Haaland dal pět gólů za hodinu, pak ho Guardiola stáhnul. Škoda, chtěl jsem dát dva hattricky, zlobil se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fantom Erling Haaland přepsal historii. Pět gólů v úterní odvetě osmifinále Ligy mistrů proti Lipsku (7:0) zajistilo útočníkovi Manchesteru City už ve 22 letech nesmrtelnost. Překonal hned několik rekordů, Citizens zároveň významně pomohl k hladkému postupu do čtvrtfinále Champions League.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Erling Haaland (vlevo) oslavuje druhý gól v utkání s Lipskem.

Článek

„Byl to pro mě velký večer. Jsem opravdu hrdý, že mohu hrát Ligu mistrů – miluji tuto soutěž. Dát pět gólů, vyhrát sedm nula a s přehledem postoupit, je prostě nádhera," řekl Haaland v rozhovoru pro BT Sport. „Mám ale trochu špatnou hlavu, takže si všechny góly nepamatuji," dodal s úsměvem.

Na pětibrankové představení stačilo Haalandovi třicet doteků s míčem a osm střel na bránu. Když ho v 63. minutě trenér Pep Guardiola vystřídal, stadion připravil norskému zabijákovi ovace vestoje. Nebyl Haaland na kouče naštvaný, že ho možná připravil o dva hattricky v zápase? „Řekl jsem trenérovi, že bych rád vstřelil dvojitý hattrick. Ale co jsem mohl dělat? Musel jsem ze hřiště," podotkl Haaland.

Nejvíc gólů v zápase LM
5 Erling Haaland (Manch. City - Lipsko 7:0, 2023)
Lionel Messi (Barcelona - Leverkusen 7:1, 2012)
Luiz Adriano (BATE - Doněck 0:7, 2014)

Nejprve proměnil pokutový kop, poté dorazil od břevna odraženou střelu De Bruyneho. Těsně před pauzou hattrick zkompletoval, když ho metr před brankovou čárou nastřelil jeden z hráčů Lipska. Po přestávce se blýsknul dvěma dorážkami. „Erling je neuvěřitelný hráč, obrovský talent. Má mentalitu vítěze. Proti Lipsku byl úžasný, ale výborní byli i další," doplnil Guardiola.

Haaland se stal po bývalém útočníkovi Doněcku Luizi Adrianovi a Lionelu Messim třetím hráčem, který vstřelil pět gólů v jediném zápase Ligy mistrů. Po úterní kanonádě má nyní v Champions League na kontě 33 gólů.

Hranici 30 branek dosáhl ve 25 zápasech, rychleji než kdokoli v historii této soutěže. Navíc se stal nejmladším hráčem, kterému se to podařilo (22 let a 236 dnů). Rekordy dříve drželi Ruud van Nistelrooij, respektive Lionel Messi. Haaland je zároveň prvním hráčem z klubu Premier League, který zaznamenal pět hattricků v jedné sezóně od stejného počinu útočníka Tottenhamu Harryho Kanea (sezona 2016/2017).

Norský kanonýr navíc překonal klubový rekord. V této sezoně vstřelil už 39 gólů. Dosavadní maximum držela téměř sto let někdejší ikona Manchesteru City Tommy Johnson (38 branek zaznamenal v sezoně 1928/1929.

„Znám Erlinga velmi dobře, znám jeho kvality. Když je blízko brány, chce do ní míč dostat za každou cenu. Nám jich dal pět," uvedl trenér Lipska Marco Rose, který Haalanda vedl v uplynulé sezoně v Borussii Dortmund.

Reklama