Hlavní obsah

FIFA kromě nového MS klubů zachová i každoroční turnaj kontinentálních šampionů

Mezinárodní fotbalová federace FIFA potvrdila na úterním zasedání v Kigali novou podobu mistrovství světa klubů. Kromě již dříve schválené změny formátu na turnaj s 32 týmy, který se bude od roku 2025 konat každé čtyři roky, bude s úpravami pokračovat i každoroční klání kontinentálních klubových šampionů.

Foto: Jean Bizimana, Reuters

Šéf FIFA Gianni Infantino s prezidentem Rwandy Paulem Kagamem při zasedání v Kigali.

Článek

O turnaji pro 32 týmů informovala FIFA už na konci roku 2022. Dvanáct celků by mělo být z Evropy, šest z Jižní Ameriky, po čtyřech z Asie, Afriky a z konfederace CONCACAF, která sdružuje země Severní a Střední Ameriky a Karibiku, a jeden z Oceánie. Zbývající místo by připadlo mužstvu z hostitelské země. Čtyřletý cyklus bude připomínat mistrovství světa, které se ale bude hrát od šampionátu v roce 2026 se 48 reprezentacemi.

Současný formát mistrovství světa klubů s osmi mužstvy, sedmi kontinentálními šampiony a jedním celkem z pořadatelské země, se odehraje naposledy od 12. do 22. prosince v Saúdské Arábii. Každoroční turnaj přesto neskončí. Od roku 2024 budou hrát pouze šampioni nejprestižnějších klubových soutěží z každého kontinentu. Novinkou bude, že vítěz evropské Ligy mistrů bude nasazený přímo do finále.

Reklama

Související témata: