Hlavní obsah

Kalju - Plzeň 0:4I tréninkové tempo Plzni stačilo k jasné výhře v Estonsku. Liga mistrů je zase blíž

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Čišovský 0 : 1
52. Čišovský 0 : 2
78. Ďuriš 0 : 3
90. Hejda 0 : 4
Záznam online reportáže

Tallinn
Aktualizováno

V tréninkovém tempu splnili fotbalisté Plzně povinnost a v úvodním duelu 3. předkola Ligy mistrů v Estonsku jasně vyhráli. Porazit Nõmme Kalju jim de facto žádnou práci nedalo, neboť soupeře převyšovali ve všech směrech a tudíž mu dávali lekci z fotbalu. Jejich výhru zařídil dvěma trefami stoper Čišovský, dva další góly přidali střídající Ďuriš a Hejda. Odveta ve středu v Doosan Aréně bude jen formalitou, takže vysněná Liga mistrů, resp. závěrečné kvalifikační play off je pro Vrbův tým zase blíž.

Foto: www.fcviktoria.cz, ČTK

Milan Petržela z Plzně (vlevo) a Pavel Horváth (vpravo) bojují o míč s Yankubem Ceesayem (uprostřed) z estonského Kalju.

Článek
Fotogalerie

Podobně jako v Sarajevu si Plzeň prožila snový úvod. První útok, první střela Daridy, první míč vyražený domácím gólmanem... Čišovský toho využil a okamžitě dotlačil balón do sítě, takže český mistr už po necelých dvou minutách splnil v Estonsku cíl, který měl.

Klid, rozvaha, rozšafnost

Ten druhý, mnohem podstatnější začal plnit hned poté. Pohybem, měněním míst a hlavně aktivní hrou měl navrch, domácímu mezinárodnímu výběru nic nepovoloval, natož aby ho pouštěl k rychlým výpadům, které Kalju umí a před nimiž trenér Vrba své svěřence opakovaně varoval.

S výjimkou závěrečných minut před přestávkou se tak hrálo v podstatě v jednom kuse na polovině domácích, protože Plzeň měla poklidné utkání jasně pod kontrolou a trpělivě čekala, kdy se jí nabídne příležitost udeřit podruhé.

Zase až tak snadné to neměla, neboť hráči Kalju po rychle inkasovaném úderu mysleli především na defenzívu. Snaze neinkasovat podřídili všechno, před svou šestnáctkou vystavěli zesílený obranný val, a proto bylo pro hosty hrající v hodně rozvážném, ba přímo v rozšafném tempu dost složité si cestu k bráně najít. Zvláště, když v hustém dešti šetřili krokem i nápady, takže až na dva pokusy Wágnera gólmana Teleše neohrozili.

Pečeť na výhru dal opět Čišovský

Až v nástupu do druhé půle tak padly iluze domácích, že by snad přece jen mohli ještě zápas zkomplikovat. Znovu přičiněním Čišovského, který po rohovém kopu a Horváthově prodloužení sice nadvakrát, ale přece jen procpal balón za záda Teleše a utkání tak definitivně rozhodl.

Wágner mohl po chvíli přidat třetí branku, ale v Estonsku měl smůlu - v závěru první půle trefil tyč, v nástupu do druhého poločasu vytáhl domácí gólman jeho hlavičku na břevno. Pro Plzeň však nic dramatického, takže klidně povolila hráčům Kalju i pár útočných záchvěvů...

Vaskoboinikov však bránu netrefil, nůžky Quintieriho šly rovněž vedle, takže na střídajícím Ďurišovi bylo, aby choutky Estonců alespoň po čestném gólu utnul. Třináct minut po příchodu na trávník to svedl, Hejda navíc přidal v nastaveném čase šťastnou trefou čtvrtou branku, takže po jasném vítězství v Tallinnu má Plzeň nakročeno k postupu.

První zápas 3. předkola Ligy mistrů:
Nõmme Kalju - Viktoria Plzeň 0:4 (0:1)
Branky: 2. a 52. Čišovský, 78. Ďuriš, 90. Hejda. Rozhodčí: Marriner - Long, Brooks (všichni Angl.). ŽK: Ceesay - Darida, Limberský, Čišovský. Diváci: 4420.
Kalju: Teleš - Šišov, Bärengrub, Kallaste, Koogas - Puri (78. Maehara), Ceesay, Wakui, Kimbaloula - Quintieri - Voskoboinikov (69. Neemelo). Trenér: Prims.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Hejda, Limberský - Darida (85. Hořava), Horváth - Petržela (80. Rajtoral), Kolář (64. Ďuriš), Kovařík - Wágner. Trenér: Vrba.
Další úterní zápasy 3. předkola Ligy mistrů ZDE.

Reklama

Související témata: