Hlavní obsah

Jako první stojí Plzni v cestě do Ligy mistrů arménský Pjunik Jerevan

NYON/PRAHA

Arménský Pjunik Jerevan. To je jméno soupeře fotbalistů Viktorie Plzeň pro 2. předkolo, v němž začnou svou cestu za vysněným postupem do Ligy mistrů. Los ve švýcarském Nyonu rozhodl o tom, že čeští šampióni nastoupí 12. nebo 13. července venku, odvetu sehrají o týden později doma. Jablonec se ve 2. předkole Evropské ligy utká s lepším ze dvojice Budučnost Podgorica (Černá Hora) a Flamurtari Vlora (Albánie).

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňští fotbalisté se ve druhém předkole střetnou s Pjunikem Jerevan.

Článek

Český mistr byl naposledy nasazen, v případě postupu by už Plzeň ve 3. předkole a v play off narazila na soupeře s vyšším pohárovým koeficientem, než má sama.

Prvním lákavým mezistupněm je play off, tedy 4. předkolo. Za něj Sparta loni utržila 52,5 miliónu korun a měla jistotu, že i když přes Žilinu neprojde, zahraje si Evropskou ligu.

Pjunik Jerevan je třináctinásobný arménský mistr a ze 2. předkola ještě nikdy nepostoupil. Klub byl založen roku 1992 jako Homenetmen Jerevan. Současný název má od sezóny 1995/96. Stánkem klubu je stadión Hanrapetakan s kapacitou 14 968 diváků.

V Arménii se hraje liga systémem jaro-podzim. Po 13 odehraných zápasech nového ročníku je Pjunik na druhém místě tabulky o dva body za vedoucím Gandzasarem. Má však nejlepší ofenzivu, když se šesti trefami vévodí tabulce střelců arménský reprezentant Manučarijan, který má za sebou angažmá v Ajaxu Amsterdam. Nejlepší střelci Pjuniku z minulé sezóny Pizzelli a Ghazarjan nedávno přestoupili do ukrajinského Metalurgu Doněck.

Kapitánem týmu je osmatřicetiletý bek Hovsepjan, který má na kontě 120 reprezentačních startů.

Radost Pavla Horváthafoto: Právo/Jan Handrejch

Hráči jsou rádi, že odvetu budou hrát doma

"Pro mě osobně je to naprosto neznámý soupeř," říká pro klubový web plzeňský kapitán Pavel Horváth. "Ale ono je to v podstatě jedno. Pokud chceme postoupit, musíme vyhrát." První zápas by se měl hrát na hřišti soupeře. "To je myslím svým způsobem výhoda, nebo alespoň mám takové zkušenosti. Takže první zápas venku vítám."

Stejný názor na dvojzápas a arménským mistrem má i David Bystroň. "Určitě je lepší hrát venku a udělat tam nějaký slušný výsledek, vstřelit nějakou branku." A samotný soupeř? "Čekali jsme cestu na východ, takže to zase až tak velké překvapení není. Ale samotný tým Jerevanu neznám, nikdy jsem ani se žádným soupeřem z Arménie nesetkal, pokud si dobře pamatuji.“

Jako houževnatého a těžkého soupeře vidí Pjunik také David Limberský. „Určitě to nebude lehký soupeř. Prakticky nic o něm nevíme, ale protože pravidelně hraje kvalifikaci Ligy mistrů, bude mít zkušenosti a rozhodně nebude chtít prodat svoji kůži lacino. Budeme tam chtít udělat co nejlepší výsledek pro odvetu, kterou budeme hrát doma.“

Losování Ligy mistrůfoto: ČTK/AP

Silnější soupeři číhají až ve 3. a 4. předkole

Postup do Ligy mistrů nemusí být pro české šampióny utopií. Plzeň má jistotu, že se vyhne Bayernu Mnichov, Arsenalu, Benfice či Villarrealu, tedy soupeřům, kteří budou číhat v takzvané nemistrovské části play off.

Viktoriáni mají před sebou kompletní seznam protivníků, na něž mohou narazit ve 3. a 4. předkole. Z nich má největší zvuk skotský mistr Glasgow Rangers, k pohárovým stálicím patři také FC Kodaň. I další soupeři jsou sice hodně nepříjemní, ale ne nepřekonatelní - Borisov, Maccabi Haifa, Dinamo Záhřeb, Rosenborg Trondheim, Partizan Bělehrad, Apoel Nikósie, Krakov a Sturm Graz...

Jablonec si na soupeře musí počkat

Jablonečtí si na soupeře pro 2. předkolo Evropské ligy musejí počkat. Utkají se buď s černohorským celkem Budučnost Podgorica, nebo s týmem Flamurtari Vlora z Albánie. Favoritem dvojice pro 1. předkolo ja nasazená Podgorica. První utkání sehraje Jablonec na soupeřově půdě 14. července, odveta je na programu o týden později v Chance aréně.

"Já toho všeobecně v pohárech moc neodehrál, a ani v těchto místech jsem snad ještě nenastoupil. Ale je pravda, že podobného soupeře jsme očekávali a bylo skoro jedno, kdo to bude. Musíme za každou cenu postoupit, a musí být jedno, s kým hrajeme," řekl reprezentant David Lafata pro ČTK.

Fotbalisté Sparty a Mladé Boleslavi vstoupí až do 3. předkola Evropské ligy.

Los fotbalové Ligy mistrů:
1. předkolo (28. a 29. června, odvety 5. a 6. července):
Tre Fiori (San Marino) - Valletta (Malta), Santa Coloma (Andorra) - F91 Dudelange (Luc.).
2. předkolo (12. a 13. července, odvety 19. a 20. července):
Pjunik Jerevan - Viktoria Plzeň, Maccabi Haifa - Borac Banja Luka (Bosna), Mogren (Č. Hora) - Litex Loveč (Bulh.), Maribor - Santa Coloma/F91 Dudelange, Skënderbeu Korcë (Alb.) - Apoel Nikósie, Slovan Bratislava - Tobol Kostanaj (Kaz.), Sturm Štýrský Hradec - Videoton (Maď.), Rosenborg Trondheim - Breidablik (Isl.), Malmö - HB Tórshavn (Faer. ostr.), Partizan Bělehrad - Škendija (Mak.), Skonto Riga - Wisla Krakov, Dinamo Záhřeb - Neftči Baku, Linfield (Sev. Irsko) - BATE Borisov, Shamrock (Ir.) - Flora Tallinn, HJK Helsinky - Bangor City (Wales), Tre Fiori/Valletta - Ekranas (Lit.), Zestafoni (Gruz.) - Dacia Kišiněv.

Reklama

Související témata: