Hlavní obsah

Jde o vklad do budoucna. Pro Plzeň i český fotbal, vysvětluje Vrba povyk před odvetou

Do experimentů se plzeňský kouč před odvetou s arménským Pjunikem Jerevan pouštět nemíní. A to přesto, že v prvním utkání druhého předkola Ligy mistrů vyhrál jeho tým na soupeřově hřišti čtyřgólovým rozdílem a že ho ve dnech následujících čeká nabitý program vyplněný domácím Superpohárem, třetím pohárovým dějstvím s norským Rosenborgem a startem ligy. „Jde nám o vítězství a body, které potřebuje český fotbal i Plzeň pro vylepšení koeficientu. Budujeme tady přece mužstvo, které nebude hrát evropské poháry jen jeden rok,“ namítá Pavel Vrba.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Vrba na své svěřence apeluje, aby k odvetě s Pjunikem přistoupili s maximální koncentrací

Článek

Nedramatizujete odvetu s Armény až příliš? Vždyť čtyřgólová výhra v Jerevanu vás už před odvetou posouvá do dalšího kvalifikačního kola...

Případů, kdy se v zápasech silnějších mužstev se slabšími rodí zvláštní výsledky, bylo a je dost. Něco podobného nechceme připustit, takže budeme nastupovat k utkání, jako by byl stav bezgólový.

Jenže k dobru máte čtyřbrankový náskok, což z hlav hráčů nevymažete...

Právě proto tolik apeluji na disciplínu a soustředění. Nesmíme dovolit žádný dramatický průběh, natož pak výsledek. Jsme schopni vyhrát i odvetu a získat body pro vylepšení koeficientu celého českého fotbalu i Plzně. Budujeme tady přece mužstvo, které nebude hrát poháry jen jeden rok. Každý bod je proto důležitý, neboť představuje vklad pro budoucnost.

Zažil jste už někdy pohárovou partii, která by byla rozhodnutá tak jednoznačně už před odvetou?

Když jsme před lety vyhráli se slovenskou Žilinou v evropském poháru v Liberci 2:1, mysleli jsme, jaký super výsledek jsme si domů přivezli. Čtyřgólová výhra v Jerevanu je mimořádným počinem, ale nesmíme zapomínat, že nás čeká ještě jedno utkání. A soupeř k němu rozhodně nepřistoupí odevzdaně, proto mu nesmíme nic usnadnit.

Proto nebudete míchat se sestavou, i když vás v dalších dnech čeká hodně nabitý program?

Opravdu okopíruji sestavu z Jerevanu, i když počítám s tím, že se do ní vrátí Limberský, který v prvním utkání nemohl nastoupit, neboť měl distanc z loňské Evropské ligy. Možná ke změně dojde v dalších zápasech, neboť budu hráče zatěžovat tak, abychom využili celý široký kádr, který máme k dispozici a jenž je hlavně v ofenzivě silný. Teď je pro nás ale nejdůležitější odveta s Pjunikem a postup dál, proto opravdu žádné změny.

Nevadí vám, že se odveta bude hrát vlastně na staveništi, neboť na rekonstruovaném stadiónu je pro diváky k dispozici jen hlavní tribuna?

Ani trochu, něco podobného jsem zažíval už během štace v Žilině, kdy se rovněž přestavoval stadión a protější tribuna byla zakrytá reklamami, Jsem maximálně spokojen s tím, co se ve Štruncových sadech za dva měsíce udělalo. Vždyť na Ukrajině a v Polsku něco podobného v přípravách na evropský šampionát nestihli ani za pět let. Věřím, že v Plzni vyroste stadión, jímž se bude moci chlubit celý český fotbal a který my několikrát za sezónu vyprodáme.

Neustále akcentujete důležitost odvety s Pjunikem. Přizpůsobil jste tomu i předzápasový režim?

Vůbec ne, nijak se neliší od jiných soutěžních zápasů. Hráče jsem nikde nezavíral přes noc, dopoledne se normálně sejdeme, mužstvo absolvuje rozcvičení, společný oběd a obvyklou předzápasovou odpočinkovou siestu. Večer přijde na pořad utkání, které chceme vyhrát.

Reklama

Související témata: