Hlavní obsah

Kušnírovi zatrnulo. A trenérovi ještě víc. Nehráli jsme dobře, uznával Šilhavý po konfrontaci s Kazachy

Liberec

Zatrnulo mu. A moc... Sedm minut po přestávce dal jeden z Kazachů nové liberecké akvizici Ondřejovi Kušnírovi klasické jesle a Karaganda vstřelila z rychlého výpadu Finončenkovým přičiněním gól. Naštěstí pro Severočechy a samozřejmě Kušníra zase neplatil. „Udělal to ale šikovně,“ uznávala posila z pražské Letné, že Kazaši v prvním duelu druhého kvalifikačního předkola Ligy mistrů na severu Čech zlobili. Na vkus domácího kouče Jaroslava Šilhavého dokonce až moc. „Za to my nehráli dobře,“ byl z výkonu svých svěřenců hodně rozpačitý.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Liberce Jaroslav Šilhavý (vlevo) a střelec jediného gólu zápasu s Karagandou Vojtěch Hadaščok.

Článek
Fotogalerie

Liberec sice první kvalifikační konfrontaci zvládl a Karagandu gólem Hadaščoka porazil, ale s Kazachy se trápil. A za jarními výkony, jež ho dovedly k mistrovskému titulu, zůstal také nebetyčně daleko.

Musíme to zvládnout vůlí, apeloval kouč

„Měli jsme v přípravě problémy, řada hráčů laborovala se zraněním a nemocí, takový Štajner neodkopal ani minutu, Blažek také laboroval s vazem v rameni. To všechno se projevilo. Zvláště, když Kazaši jsou momentálně daleko rozehranější než my," bral Šilhavý svůj celek trochu v ochranu. Ale skutečně jen trochu...

„Naše hra ale skutečně dobrá nebyla, výkon byl opravdu rozpačitý.  Jenže do odvety se nedostává času, abychom něco měnili. Začátek pohárového tažení proto musíme zvládnout třeba i silou vůle," uvědomuje si liberecký trenér, jak těžká bude odveta za týden v daleké Asii.

Pohárová matematika útěchou

„Podstatné ale je, že jsme branku dali a sami neinkasovali, což se v pohárové matematice cení. Pokud by se nám povedlo v odvetě vstřelit gól, bylo by to pro nás slibné. A my ho budeme chtít dát," spřádal plány pro duel v Karagandě.  Přitom věřil, že jeho obrana obstojí stejně jako v domácím střetnutí a uhraje odvetu zase s nulou.

„Musím ji pochválit, jak střetnutí zvládla a vysoké hráče Karagandy uskákala. A přitom to neměla vůbec snadné, neboť jsme vlastní nešikovností a zbytečnými ztrátami míče nabízeli soupeři příležitost k rychlým protiútokům a standardním situacím, před nimiž jsem hráče varoval," chválil a zlobil se Šilhavý současně.

Zatrnulo mu nejen při dvou neuznaných gólech Kazachů, ale i při situaci v nastavení, kdy brankář Bičík reflexivním zákrokem zlikvidoval vyloženou brankovou šanci Karagandy. "Bylo by kruté nakonec remizovat. Naštěstí Bičík vytáhl jeden ze svých bravurních zákroků v pravou chvíli," oddechl si.

Hadaščok šťastný i zkormoucený

I liberecký mladík Vojtěch Hadaščok zažíval rozporuplné pocity. V první půli dal gól, který jeho týmu přinesl vítězství, po přestávce však odkulhal z placu s bolestivou grimasou ve tváři.

„Jeden ze soupeřových beků mě trefil do nártu, hrozně to bolelo. Ve středu musím na lékařské vyšetření, zda nemám něco zlomeného," prozrazoval po zápase.

„Zápas byl strašně fyzicky náročný. Jenom o síle a neustálých soubojích s jejich sice trochu neohrabanými, ale vysokými, tvrdými a důraznými obránci. Vždyť já s nimi nevyhrál ani jeden hlavičkový souboj. Ještě že jsem alespoň tu branku vstřelil. Měla by nám pomoci v odvetě, kde musíme postup uhájit," plánoval autor jediného gólu Severočechů Hadaščok.

„Uhájíme ho. Jsme schopni lepšího výkonu, než jaký jsme podali doma. Výsledek 1:0 se sice zdá být hubený, ale i pro Kazachy je zrádný. Nám stačí dát v odvetě branku a budeme mít navrch ještě víc," přidával se k Hadaščokovi i Ondřej Kušnír přiznávající, že první soutěžní utkání v libereckém dresu pro něho bylo hodně těžké.

„Bylo na něm patrné, že v posledních měsících ve Spartě jen trénoval a nehrál. Během přípravy v Rakousku sehrál tři dobré zápasy, proti Kazachům však jeho výkon dobrý nebyl. Věřím však, že půjde s výkonností nahoru," glosoval Kušnírovo premiérovo vystoupení v mistrovském týmu trenér Šilhavý.

Reklama

Související témata: