Hlavní obsah

Míč pro finále Ligy mistrů už je na světě

Londýn

Míč, s nímž se bude hrát 25. května v londýnském Wembley finále letošního ročníku fotbalové Ligy mistrů, už spatřil světlo světa. Pochází pochopitelně z produkce firmy Adidas, která ho představila právě dnes. Stejně jako v předchozích letech dostal jméno "Starball", přičemž dominantními barvami jsou žlutá a černá.

Foto: Sport.cz

Oficiální míč pro finále Ligy mistrů ve Wembley.

Článek

V londýnském Wembley se bude hrát finále nejprestižnější a nejlukrativnější evropské klubové soutěže již posedmé a bude součástí oslav 150. výročí založení anglické Fotbalové asociace i padesáti let existence evropských pohárů.

Finále se bude hrát s míčem, který je vyroben zvláštní tepelnou technologií, jež mu dodává dokonalé aerodynamické vlasnosti a pomáhá stabilizovat dráhu jeho letu. Navíc odpuzuje vodu a zaručuje výjimečnou přilnavost.

Poprvé Wembley hostilo finále tehdejšího Poháru mistrů evropských zemí v roce 1963, kdy AC Milán porazil Benfiku Lisabon 2:1, podruhé v roce 1968 v zápase Manchesteru United s Benfikou (4:1). O tři roky později zvítězil v Londýně Ajax Amsterodam nad Panathinaikosem Atény 2:0. V roce 1978 porazil Liverpool ve Wembley Bruggy 1:0, aby ve dvou dalších finálových duele triumfovala Barcelona. V roce 1992 vyhrála nad Sampdorií Janov 1:0, v roce 2011nad Manchesterem United 3:1.

S novým míčem se ovšem nebude hrát jen finále Ligy mistrů. Vyzkoušejí si ho všichni účastníci vyřazovací části této soutěže, která se rozběhne 12. února.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.