Hlavní obsah

Náhradník oslnil dokonalým hattrickem! A pak přidal ještě čtvrtý zářez

Čtyři góly v jediném utkání Ligy mistrů! Ve čtyřiatřiceti letech a při teprve druhém startu v základní sestavě během sezony! Francouzský útočník Olivier Giroud v dresu Chelsea ve středu v noci čtyřmi zásahy zničil Sevillu na její půdě v utkání nejprestižnější klubové soutěže Evropy. Nebylo divu, že po jednoznačném triumfu anglického klubu slyšel zkušený útočník chválu ze všech stran.

Sestřih zápasu Ligy mistrů Sevilla - ChelseaVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Když vidíte jeho čísla ve francouzské reprezentaci a v Lize mistrů, jsou ohromující. Než jsem přišel jako trenér do Chelsea, věděl jsem, že není obyčejný. Ale jakmile jsem se týmu ujal, zjistil jsem, že jde o absolutně dokonalého profesionála," rozplýval se Frank Lampard, trenér Chelsea, nad Giroudem.

Aby bylo jasné, čtyřiatřicetiletý mazák pyšnící se titulem mistra světa, francouzským titulem, triumfem v Evropské lize, trofejí pro nejlepšího střelce Evropské ligy a dalšími osmý týmovými trofejemi, v letošní sezoně v Chelsea jen paběrkuje.

V Premier League posbíral od začátku sezony sedmačtyřicet minut při pěti startech z lavičky. V základní sestavě byl až do středeční noci jen v závěru září při utkání Ligového poháru proti Tottenhamu.

Je skvělým příkladem

„Jenže je pořád pozitivní. Snaží se pořád skvěle ovlivňovat spoluhráče, ať už je v zahajovací sestavě či nikoliv. Je skvělým příkladem pro mladší kluky. Ukazuje jim, že i když nehrají, je třeba na sobě pracovat, dřít v tréninku, a pak přijít na hřiště a chopit se šance," vysvětloval po Giroudově hvězdném večeru pro uefa.com trenér Lampard.

O týden dříve totiž poslal v Rennes při čtvrtém dějství Ligy mistrů do hry za vyrovnaného stavu v 69. minutě. A francouzský kanonýr se odvděčil vítěznou trefou v první minutě nastavení.

Foto: Angel Fernandez, ČTK/AP

Fotbalisté Chelsea se radují z branky

Tudíž když Chelsea vyrazila k další bitvě Champions League do Španělska, tak Lampard, snad i za odměnu a z vděčnosti, poslal Girouda na hřiště od první minuty. A stejně jako tisíce fanoušků u televizních obrazovek sledoval koncert rodáka z Chambéry!

Po osmi minutách gól levou nohou. V druhé půli přidal trefu pravačkou, pak ještě hlavou po rohovém kopu. Dokonalý hattrick! A když sedm minut před koncem dostala Chelsea výhodu pokutového kopu, napálil Giroud míč neomylně do sítě!

Ve věku 34 let a 63 dnů se stal nejstarším hráčem, který v Lize mistrů vstřelil hattrick.

Hattrick za dva různé kluby

Po Michaelu Owenowi (Liverpool a Manchester United) se stal teprve druhým hráčem v dějinách, který v Lize mistrů dokázal vstřelit hattrick za dva různé anglické kluby. Giroud stejný kousek svedl už v Arsenalu.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Famózní výkon předvedl střelec Chelsea Olivier Giroud. V utkání Ligy mistrů zatížil konto Sevilly čtyřmi góly.

A je prvním hráčem Chelsea od roku 2010, který vstřelil čtyři branky v jediném utkání. Tehdy se proti Aston Ville povedl stejný kousek Franku Lampardovi, nynějšímu trenérovi Chelsea.

„Já se na svůj poslední čtyřgólový zápis pamatuji velmi dobře. Bylo to ještě v druhé francouzské lize za FC Tours proti Arles-Avignon. Před jedenácti lety," culil se Giroud po jednoznačném vítězství nad Sevillou, která přitom doma nebyla v pohárové Evropě poražena v předešlých čtrnácti duelech.

„Mám samozřejmě obrovskou radost. Ještě před rokem jsem nevěděl, že existuje něco jako dokonalý hattrick. Tehdy jsem skóroval v Evropské lize proti Kyjevu třikrát a reportér se mě ptal, zda mě to mrzí. Vůbec jsem nechápal, o co mu jde," vzpomínal v Seville Giroud s úsměvem na jaro 2019, kdy třemi góly přispěl k výhře 5:0 nad Dynamem Kyjev, jenže mezi jeho trefami je ve střelecké listině ještě spoluhráč Alonso.

Ve středeční španělské noci šlo o show jednoho muže. „Vždy je hezké být v historii klubu," přemítal Giroud po triumfu. „Každý hrajeme fotbal i kvůli tomu, abychom za sebou zanechali nějakou osobní stopu. Takže je pochopitelně skvělé, že jsem přispěl k výhře a obstaral všechny góly," lebedil si Giroud po triumfu nad Sevillou, v jejíž bráně měl být původně Tomáš Vaclík. Jenže se při rozcvičení zranil a do hry tak musel debutant Alfonso Pastor. A Francouz jej zdeptal čtyřmi góly.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Olivier Giroud se stal jasnou hvězdou utkání

Kdyby nemusely zůstat tribuny kvůli pandemii prázdné, nepochybně by jej v 84. minutě vyprovázel ze hřiště aplaus, přestože se hrálo na půdě soupeře. Tak oslňující a výjimečný jeho výkon byl. „Někdy máte na hřišti pocit, že se může stát cokoliv. A tato noc byla přesně taková," smál se Giroud.

Vůbec neřešil, jak málo je v sezoně vytížený. „Když jdu na hřiště, jsem nejšťastnější muž na světě. Snažím se dělat svou práci. Celkově jsem trpělivý a udržuji si víru ve vlastní schopnosti. A pak, když přijde šance, se prostě snažím přinést týmu něco jiného, nějakou nadstavbu," vysvětloval francouzský útočník ve službách Chelsea.

„Byl dokonalý, fantastický," klaněl se Lampard.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: