Hlavní obsah

Plzeň - Kalju 6:2Namlsaný plzeňský kapitán Horváth proměnil hattrickem odvetu s nebohými Estonci v pouhou formalitu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Quintieri 0 : 1
20. Horváth (penalta) 1 : 1
44. Horváth 2 : 1
58. Tecl 3 : 1
62. Horváth 4 : 1
69. Quintieri 4 : 2
71. Hořava 5 : 2
82. Wágner 6 : 2
Záznam online reportáže

Plzeň
Aktualizováno

Jen formalitou měla být a nakonec jí také skutečně byla plzeňské odveta třetího předkola Ligy mistrů. A nic na tom neměnil ani rychlý vedoucí gól estonského Kalju, který přišel už po deseti minutách. Vrbův tým do přestávky zásluhou kapitána Horvátha skóre otočil, aby po změně stran završeným Horváthovým hattrickem a trefami Tecla, Hořavy a Wágnera postup do play off a tím i profit 88 miliónů stvrdil. V dalším kvalifikačním dějství, které se losuje v pátek ve švýcarském Nyonu, však už půjde o účast v základní části Champions League a tudíž o stovky miliónů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Viktorie Plzeň Pavel Horváth oslavuje první gól z hattricku, který Estoncům nastřílel.

Článek
Fotogalerie

Plzni stačily před týdnem v Tallinu dvě minuty k tomu, aby vstřelila vedoucí gól, estonský mistr jich v odvetě potřeboval deset. Hned při první útočné akci totiž dostal italský legionář Quintieri do šestnáctky dlouhý míč, snadno oklamal Čišovského a přesně mířenou střelou nedal domácímu gólmanovi šanci.

Kdo na Plzeň čeká v play off?
Ve čtvrtém předkole kvalifikace o Ligu mistrů narazí Viktoria Plzeň na jednoho z následujících soupeřů - slovinský  Maribor, bulharský Razgrad, rakouskou Austrii Vídeň, mistra Kazachstánu Šachťor Karaganda či polskou Legii Varšava.

Gólem podobenství skončila

Gól stejně rychlý a začátek obdobně překvapivý jako v prvním díle kvalifikační konfrontace, jenže tím veškerá podobenství ve vývoji skóre skončila. Domácí s obvykle protočenou sestavou začali okamžitě útočit, před šestnáctkou soupeře spustili ofenzivní kolotoč a za deset minut skóre srovnali. Šišov stáhl ve vápně rukama Koláře a Horváth z nařízené penalty vyrovnal.

Od tohoto momentu se už hrálo úplně na jednu bránu, neboť domácí nepůjčovali soupeři de facto míč, připravovali si šance a pálili o sto šest. Obranu Kalju však přelstili až minutu před přestávkou, byť trenér Vrba startoval v jednom kuse z lavičky a radil svým svěřencům, jak na defenzívu Estonců vyzrát.

Kapitánovi Horváthovi radit nemusel, neboť ten po několika předchozích pokusech o střelu, lob i třeba oblouček se po přiklepnutí Daridy odhodlal k voleji z hranice šestnáctky a zamířil přesně do šibenice.

Kapitán završil hattrick

Po přestávce už bylo jen otázkou, kdy přijdou další góly, jimiž český mistr vítězství a postup stvrdí. Střelecky mimořádně disponovaný Horváth trefil nejprve z trestného kopu tyč, aby se po hodině hry ale přece jen pohárového hattricku dočkal.

Mezitím se však stačil zapsat mezi střelce i Tecl, který těsně před vystřídáním překonal hlavou gólmana Teleše. Pochopitelně že po centru Horvátha...

Italský legionář Quintieri chtěl zřejmě s Horváthem držet krok, takže přidal druhou branku, ale šlo jen o kosmetickou úpravu skóre. Zvláště, když hned po příchodu na trávník si i Hořava zahrál na střelce.

Desítka zůstala nevyslyšena

Publikum začalo skandovat  "Deset, deset" a domácí hráči se pokusili přání fanoušků vyplnit. Hořava ovšem nastřelil jen tyč, Ďuriš ve vyložené šanci hlavičkoval jen do brankáře, Rajtoral chumel soupeřových hráčů neprostřelil.

Po trefě důrazného Wágnera, který po akci Rajtorala a zblokované střele Ďuriše míč do sítě přece jen protlačil, svítila hodně milosrdná šestka. To proto, že v závěru trefil Limberský jen tyč a Wágner břevno.

Odvetný zápas 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Viktoria Plzeň - Nomme Kalju 6:2 (2:1)
Branky: 20. z pen., 44. a 62. Horváth, 58. Tecl, 71. Hořava, 82. Wágner - 10. a 69. Quintieri. Rozhodčí: Johannesson - Wittberg, Culum (všichni Švéd.). ŽK: Řezník - Šišov, Quintieri. Diváci: 9482. První zápas: 4:0, postoupila Plzeň.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth (69. Hořava), Darida - Petržela, Kolář (46. Rajtoral), Ďuriš - Tecl (59. Wágner). Trenér: Vrba.
Kalju: Teleš - Šišov, Bärengrub, Koogas, Kallaste - Puri (72. Kirss), Ceesay (75. Soares), Wakui, Kimbal - Voskoboinikov (65. Neemelo), Quintieri. Trenér: Prins.

Reklama

Související témata: