Hlavní obsah

Nemáš koule, řval Ibrahimovič na Guardiolu. Messi byl jako školáček, píše Švéd

STOCKHOLM

Jak to bylo s odchodem Zlatana Ibrahimoviče z Barcelony a s jeho spory s trenérem Pepem Guardiolou? O tom se švédský fotbalista podrobně rozepsal ve své autobiografii, která má za dva týdny vyjít a z níž citoval řadu pikantních historek deník Aftonbladet. Hvězdný a hodně impulzivní forvard Zlatan Ibrahimovič zamířil do Barcelony v roce 2009 za zhruba 40 miliónů liber a Samulea Eto´a k tomu.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Zlatan Ibrahimovič začal v Barceloně skvěle, ale plně adaptovat se nakonec nedokázal.

Článek

A na Camp Nou začal skvěle, po sedmi zápasech měl na kontě sedm gólů. Jenže pak se kouč Guardiola rozhodl nasazovat na post středního útočníka Lionela Messiho a Ibrahimoviče posunul na stranu, což v kombinaci s výbušnou povahou fotbalisty bosenského původu vedlo k ostrým sporům s trenérem.

„Ze začátku to bylo jako dětský sen. Začalo to skvěle, jenže pak si začal Messi stěžovat. Chtěl hrát uprostřed a systém se změnil ze 4-3-3 na 4-5-1. Obětovali mě, už jsem nikdy nedostal svobodu volně se pohybovat po hřišti, což k úspěchu potřebuji. Požádal jsem Guardiolu o rozhovor a řekl jsem mu, že mě špatně vuyužívá. A že mě tedy neměli kupovat, když chtějí jiný typ hráče,“ cituje z Ibrahimovičovy knihy deník Aftonbladet.

Zlatan Ibrahimovic zpovzdálí sleduje kouče Barcelony Guardiolu.foto: Reuters/Albert Gea

„Říkal jsem mu, co mi pověděl můj známý – že koupil ferrari a řídí ho jako fiata. Rozhovor se zdál být v pohodě. Jenže Guardiola mě pak začal přehlížet. Hodně jsem se snažil se adaptovat. Hráči jako Messi, Xavi, Iniesta slepě poslouchali trenéra, byli jako školáčci. Zatímco já jsem se pořád snažil ptát ´proč?´,“ vysvětluje Švéd.

Přijel Enzem a byl oheň na střeše

Od určité chvíle prý zastavil své snahy se co nejvíce adaptovat. „Hráči Barcy mají třeba zakázáno jezdit ve svých sporťácích na trénink. To mi připadalo směšné, nikomu do toho nic nebylo, v čem přijedu na trénink. Tak jsem v dubnu před zápasem s Almerií přijel do práce svým Ferrari Enzo a bylo z toho scéna,“ píše mimo jiné Ibrahimovič.

Připomněl také jednu z prvních ostrých hádek s trenérem Guardiolou po výhře 4:1 nad Villarrealem, při níž hvězdný útočník odehrál jen pět minut:

„Pep se na mě díval a já jsem si říkal ´tohle je můj nepřítel, který se škrábe na plešce´ a zařval jsem na něj: ´Ty nemáš koule!´ A možná i horší věci. Dodal jsem: ´Jsi posraný z Mourinha. (Mourinho tehdy trénoval Inter Milán, který vyřadil v Lize mistrů Barcelonu). Jdi do háje.´ Vzal jsem krabici plnou tréninkového oblečení a mrštil jsem s ní o zem a všechno se rozlétlo po podlaze. Pep nic neřekl a začal dávat věci zpátky do krabice.“

Ibrahimovičovy problémy vyústily na konci loňského léta, kdy přestoupil z Barcelony do AC Milán, v jehož dresu se mimo jiné na podzim potkal ve skupině Ligy mistrů právě s Barcelonou.

Reklama