Hlavní obsah

Novinka i pro Plzeň? Fotbalová revoluce přijde dřív

O pár týdnů dříve, než to původně vypadalo, přijde do běžného provozu revoluční novinka. Potkat se s ní ve skupinové fázi Ligy mistrů může i Viktoria Plzeň, pokud tedy uspěje v předkolech. Evropská fotbalová unie (UEFA) oznámila, že právě nejprestižnější kontinentální pohár zažije na podzim premiérově poloautomatické posuzování hraničních ofsajdových situací.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Krejčí a Dávid Hancko ze Sparty protestují u asistenta rozhodčího během květnového utkání s Plzní.

Článek

Technologii po testech nejprve odsouhlasila Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) pro v listopadu začínající MS v Kataru. Používá se při tom sada kamer pro pečlivé sledování pohybu hráčů a momentu přihrávky. Konečné slovo - zejména s ohledem na (ne)zapojení sledovaného hráče do hry - bude mít lidský faktor.

Šanci uvést novinku do běžného provozu teď využívá i UEFA.

Díky novému systému by mohli sudí dělat rychlejší rozhodnutí než v současnosti za pomoci již delší dobu používané původní verze VAR.

"UEFA neustále hledá nová technologická řešení, jak zlepšit hru a podpořit práci rozhodčích," uvedl k rozhodnutí šéf sudích UEFA Roberto Rosetti. "Tento inovativní systém umožní týmům VAR určovat ofsajdové situace rychle a přesněji, čímž zlepší plynulost hry a konzistenci rozhodnutí."

Nový systém bude fungovat díky specializovaným kamerám, které jsou schopny sledovat 29 různých bodů těla na hráče. Od roku 2020 bylo provedeno celkem 188 testů, a to třeba i při zápasech v minulém ročníku Ligy mistrů či u nedávného finálového turnaje ženského ME.

UEFA našla příležitost i pro poslední ostrý test. Technologie bude použita 10. srpna v Helsinkách v zápase o Superpohár mezi Realem Madrid a Eintrachtem Frankfurt. Rozhodčím zápasu bude Angličan Michael Oliver, šéfem sudích u videa bude Polák Tomasz Kwiatkowski. Celkem se na řízení utkání bude podílet osm arbitrů ze čtyř zemí.

Reklama