Hlavní obsah

Gólové opojení, Angličanka svlékla dres. Fotbalistky překonaly muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parádní fotbalové týdny, velká představení, dramatická tečka s anglickým triumfem. Jak také jinak, když se hrálo v kolébce fotbalu. Ale mnozí snad ani nechtějí věřit, že o víkendu uzavřený ženský evropský šampionát také překonal i muže. Ale je to tak. Vítězství domácích sledovalo zaplněné Wembley, v posvátném chrámu napočítali 87 192 diváků, což je historicky nejvyšší návštěva na zápase ME bez ohledu na pohlaví. Ale nejen proto se fotbalový svět rozplývá nad vrcholnou událostí.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Radost Angličanek ve finále ME.

Článek
Fotogalerie

Angličanky získaly vůbec poprvé titul mistryň Evropy. Ve finále udolaly Němky 2:1 po prodloužení. O triumfu rozhodla ve 111. minutě Chloe Kellyová, která neváhala a v gólovém opojení mávala dresem nad hlavou.

To vše před rekordní návštěvou. Předchozím maximem bylo 79 115 fanoušků na finále mužského ME v roce 1964 ve Španělsku.

A bouřlivě slavily i další hráčky. Střídmě pak Sarina Wiegmanová, trenérka, která se znovu zapsala do dějin ženského fotbalu.

K excelentním výsledkům a triumfům nastartovala v nedávné minulosti tým Nizozemska, který vedla ještě na tokijské olympiádě. Bleskově se pak k úspěchu dopracovala i v Anglii, jejíž tým převzala loni po Philu Nevilleovi.

Češkám postup na turnaj těsně unikl, v baráži podlehly Švýcarkám na penalty. Trenér reprezentace Karel Rada však akci pečlivě sledoval a nacházel většinou jen pozitiva. „Je to samozřejmě spojené s atmosférou na stadionech a se vším kolem toho. Viděl jsem to tentokrát pouze v televizi, ale mělo to ohromnou atmosféru. Super prezentace ženského fotbalu," řekl Rada pro ČTK.

Úrovní ME a vším okolo ale nebyl překvapen. „Předpokládal jsem, že návštěvy a kulisa budou výborné. Krásná hřiště, trávníky, stadiony. Bylo to v kolébce fotbalu," uvedl Rada.

Reklama