Hlavní obsah

O čem Messi a Neymar přemýšleli po bitvě gigantů? A na co asi myslel v Manchesteru trenér Pochettino?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester/Praha

Osud si s argentinským koučem ve službách Paris Saint Germain Mauriciem Pochettinem pořádně zalaškoval. Jen pár hodin poté, co se objevily zprávy o eminentním zájmu Manchestru United o jeho angažování, musel Pochettino cestovat na Ostrovy. A do Manchesteru k tomu. Sice na Etihad stadium k utkání Ligy mistrů s Citizens, ale i tak byla pro anglický fotbal interesantnější Argentincova budoucnost než středeční konfrontace dvou evropských klubových gigantů.

Foto: Carl Recine, Reuters

Zklamání hvězdného útočného tria PSG (zleva) Lionel Messi, Kylian Mbappe a Neymar v duelu s Manchesterm City.

Článek

Zvláště, když se záhy po úvodním hvizdu ukázalo, že v duelu Guardiolova Manchesteru City a Pochettinova Paris SG půjde jen o pořadí na prvním a druhém místě ve skupině.

V souběžně hraném střetnutí v Bruggách totiž vedlo Lipsko už po necelé půlhodině 3:0, čímž byl postup obou gigantů do osmifinále Ligy mistrů stvrzen a hrálo se jen o pořadí, prestiž a nejspíš i budoucnost Pochettina.

Samozřejmě že se o ní nechtěl bavit. Ani před zápasem, natož po prohře 1:2, která jeho mužstvu přisoudila ve skupině druhé místo.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Trenér PSG Mauricio Pochettino, podle ostrovního tisku by mohl z Paříže odejít a převzít Manchester United.

„Rozumím tomu, co se děje, ale fotbal je o dnešku, a nikoli o zítřku. Žijeme přítomností, a nikoli nějakým životem v budoucnosti," diplomaticky odrážel palbu otázek dotazujících se na jedno a to samé: „Jak je to s jeho příchodem na Old Trafford?"

Typický on.

Příliš chytrý na to, aby řekl ano, nebo ne.

Náramný diplomat, než aby reagoval stejně spontánně jako Jürgen Klopp dotazovaný v roce 2019 na zájem turínského Juventusu o jeho služby.

„Bejkárna. Sám z Liverpoolu nikdy neodejdu," pravil tehdy německý trenér, takže dál nebylo co řešit.

Foto: Carl Recine, Reuters

Hvězda PSG Lionel Messi v duelu Ligy mistrů proti Manchesteru City.

Od Pochettina se něco podobného očekávat nedalo. Ani před duelem s Citizens, ani po něm. Dokonce  slovem nenaznačil, že by spekulace o námluvách s Manchesterem United považoval za únavné.

„Nemůžu o tom mluvit, protože respektuji svůj klub a co v tuto chvíli dělá jiný klub, není moje věc ani můj problém," odpovídal ve stejném duchu, jako když před semifinále Ligy mistrů mezi jeho tehdejším Tottenhamem a Ajaxem Amsterdam začaly proskakovat informace, že má namířeno do Paris SG.

Od letošního ledna v Paříži trénuje, ale na první pokus klub katarských miliardářů k vysněnému triumfu v Lize mistrů nepřivedl. A je otázkou, zda ho k němu dovede letos, byť už má v mužstvu vedle hvězdného Neymara a Mbappého i argentinského fotbalového boha Messiho.

Vystoupení na Etihad stadium tomu rozhodně nenasvědčovalo. A nejde jen o porážku, ale hlavně výkon, který francouzský mistr předvedl.

„I bez Phila Fodena a Kevina de Bruyna to byla od Manchesteru City mistrovská třída. Lionel Messi a Neymar musí odcházet ze hřiště a přemýšlet: Kéž bych mohl hrát v takovém týmu," výstižně glosoval partii gigantů pro BT Sport Owen Hargreaves, anglický záložník, který vyhrál Ligu mistrů v barvách Manchesteru United i Bayernu Mnichov.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Fotbalista Manchesteru City Gabriel Jesus slaví gól proti PSG v pátém kole Ligy mistrů.

„Jsem samozřejmě zklamaný, ale musím zároveň ocenit výborný Manchester City. My jsme byli dlouho skvělí, měli hru pod kontrolou, skórovali jsme. Jenže pak City změnilo hru a dvakrát jsme inkasovali," oponoval Pochettino.

„My jsme City porazili v Parku princů, v Manchesteru jsme prohráli, takže rozdíl mezi námi udělal jen náš zápas v Lipsku a remíza, kterou skončil. Proto jsme skončili druzí, důležité však bylo se kvalifikovat, což jsme splnili," připomínal, že to zásadní přijde teprve na jaře ve vyřazovací fázi.

On u toho nejspíš bude, protože vedení Paris SG dalo jasně na vědomí, že ho momentálně pro Manchester United neuvolní. Do konce sezony určitě ne.

I proto na Old Trafford hledají jen dočasného trenéra, i proto budou i v Paříži čekat, jak sezona dopadne a zda Pochettino mající platnou smlouvu až do roku 2023 přiveze pod Eiffelovku klubový svatý grál.

Pokud by to ani s Messim v kádru nesvedl, dostane nejspíš souhlas k odchodu.

Zvlášť, když se Zinedine Zidane nechal slyšet, že v létě už bude natolik odpočatý, že bude ochoten o návratu k trénování jednat.

S kýmkoli. I  s Paris SG.

Foto: Sport.cz

Na jakou trenérskou lavičku Zidane v létě usedne?

A že by katarští majitelé legendu francouzského fotbalu na lavičce svého týmu rádi viděli, to je stejná jistota, jako každodenní východ slunce, měl podle kuloárních zvěstí prohlásit sportovní ředitel Paris SG Leonardo, jehož vztahy s Pochettinem nejsou zrovna idylické.

Reklama