Hlavní obsah

Olympiakos nám ukázal, jak se hraje fotbal, uznal po plzeňské tryzně v Pireu mladík Mihálik

Pireus/Praha

Hotová demolice, ve kterou se odvetný duel kvalifikační konfrontace o Ligu mistrů pro Plzeň proměnil. Čtyřgólový výprask a k tomu názorná fotbalová výuka. A také připomenutí, kam oba vicemistři svých zemí patří. Olympiakos Pireus dál do kvalifikace Champions League, v níž ho v dalším dějství čeká turecký Basaksehir Istanbul, Plzeň nanejvýš do Evropské ligy, do které si ovšem bude muset proklestit cestu přes belgické Antverpy.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Hráči Plzně po prohře s Olympiakosem. Liga mistrů je pryč!

Článek
Fotogalerie

„Řekové nám ukázali, jak se hraje fotbal," uznal před objektivy kamer bez výmluv zdrcený Ondřej Mihálik, když se v přímořském Pireu naplnilo devadesát minut a Plzeň opouštěla trávník s debaklem.

„Dalo se to čekat," povzdechl si po prožité kalvárii Lukáš Kalvach, který měl opět místo v základní sestavě Vrbova týmu.

„Druhou půli jsme absolutně nezvládli. Věděli jsme, jaké nebezpečí nám hrozí ze standardních situací, při nichž jsou hráči Olympiakosu hodně silní, přesto jsme je neuhlídali."

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Hráči Olympiakosu se radují. Na kolenou plzeňský brankář Aleš Hruška, vlevo Jakub Brabec.

„Já je neuhlídal. Guilherme byl můj hráč, kterého jsem měl osobně hlídat," přiznával svůj díl viny Ondřej Mihálik, protože brazilský legionář ve službách Olympiakosu to byl, kdo zanechal svůj autogram pod prvním a třetím gólem domácích.

Po perfektně sehraných rohových kopech, po hlavičkách, k nimž se dostal. A nic na tom neměnilo, že jeho druhá trefa tečovala Řezníka a byla označena za vlastní gól.

„Při první brance, kterou nám dal, jsme se domluvili s Řezníkem, že se postavím před Guilherma. Jenže on odskočil o dva kroky... Moje chyba, klukům jsem moc nepomohl," sypal si popel na hlavu Mihálik, jenže dostal v sestavě příležitost místo zraněného Čermáka.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Joel Kayamba (vlevo) z Plzně a Kostas Tsimikas z Olympiakosu.

„Všude byli o krok dřív, byli rychlejší, aktivnější, důraznější," uznával i Kalvach, že šlo o hodně poučnou fotbalovou lekci.

A to žila Plzeň v klamu, že když přežila bez úhony první půli, má v řeckém pekle to nejhorší za sebou. Velký klam.

„Když jsme na ně nestačili fotbalově, měli jsme to dohnat bojovností a důrazem," povzdechl si Jakub Brabec, že ani tyto vlastnosti v sobě nikdo z plzeňských hráčů nenašel.

Proto vzaly představy Viktorie o dalším putování kvalifikací Ligy mistrů za své. Proto se odveta v Řecku proměnila v tryznu. Plzeňskou i českého fotbalu.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Guilherme (vpravo) se raduje z prvního gólu Olympiakosu proti Plzni.

„Rozdíl mezi oběma týmy byl obrovský, Olympiakos byl výrazně lepší než my. Vyhrál a postoupil zaslouženě," uznal i plzeňský trenér Pavel Vrba, který se nestačil podivovat, jak málo důrazu jeho hráči v odvetě prokázali a jak snadno inkasovali po standardních situacích.

A to přitom věděli, že v nich je velká soupeřova síla. Vždyť při výhře v přípravě nad Nottighamem Forest 3:0 dal Olympiakos všechny tři branky po standardních situacích.

„A nám také tři. Hodně špatné, když nám chybí důraz ve vlastní šestnáctce, možná i naše chyba, že jsme na tyto situace hráče dostatečně nepřipravili," přiznal Vrba, že jeho tým propadl i v tom, nač se obzvláště pečlivě chystal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články