Hlavní obsah

Parádní trefu oslavil perfektním saltem. Mladičký talent Dortmundu od rozhodnutí nezastavila ani rekordní posila soupeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může být rád, že nedostal pokutu za nepřiměřenou rychlost. Karim Adeyemi, jednadvacetiletý křídelník Borussie Dortmund, povedenou individuální akcí rozhodl o domácím vítězství v prvním osmifinálovém duelu Ligy mistrů proti Chelsea. Zařídil tak svému celku do odvety, která je na programu 7. března na Stamford Bridge, příjemný jednobrankový polštář. „Za gól jsem nesmírně rád, i když jsem měl trošku štěstí,“ popisoval skromně mladý rychlonožka, jenž navíc svůj počin oslavil bezchybně vystřiženým saltem, za které by se nestyděl ani leckterý amatérský gymnasta.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Karim Adeyemi z Borussie Dortmund se raduje z gólu proti Chelsea.

Článek
Fotogalerie

Talentovaný forvard při své trefě potvrdil staré, vousaté fotbalové klišé – „Nedáš, dostaneš!" V 63. minutě, bezprostředně po nadějné standardní situaci Blues, totiž vyrazil do protiútoku z hloubi vlastní poloviny hřiště. Zařadil nejvyšší rychlostní stupeň a jako vítr se prohnal okolo Enza Fernándeze, nejdražší posily v dějinách Premier League, který v tu dobu plnil roli posledního hráče. Pak už Adeyemi jen s mírným přispěním paní Štěstěny obešel vyběhnuvšího Kepu Arrizabalgu a bez potíží zakončil do odkryté brány.

„Čistá rychlost. Když dostane balon do situace jeden na jednoho, tak mu věříme. Jen málokdo je schopen ho zastavit," ocenil počínání svého parťáka paradoxně ještě o rok a půl mladší kapitán Dortmundu Jude Bellingham, jenž navlékl pásku místo tradičního lídra Marca Reuse. Ten strávil celý duel na lavičce náhradníků.

Vítězství Borussie se ale nerodilo lehce. Chelsea kladla svému soupeři srdnatý odpor a několikrát byla velmi blízko skórování. Matador Thiago Silva dokonce v úvodním dějství za pomoci „boží ruky" po vzoru Diega Maradony vstřelil branku, ta ale uznána nebyla. Brazilský stoper se ke hře horní končetinou ihned sportovně přiznal, ani tak se ale nevyhnul žluté kartě.

I po inkasované brance sahali Blues po vyrovnání. Takřka gólovou střelu stopera Kalidou Koulibalyho vykopl po zásahu brankáře Gregora Kobela z brankové čáry defenzivní záložník Emre Can. „Vzhledem ke své pozici je často přehlížen, tohle byl ale zákrok, který nám vyhrál zápas," ocenil svého kolegu ze středu pole Bellingham.

A podobné uznání si vysloužil i gólman Kobel. 25letý Švýcar zlikvidoval hned několik nebezpečných zakončení soupeře, tu největší parádu si ale schoval až na konec.  V samém závěru duelu kroutil Enzo Fernández do horního rohu branky technický pokus, který Kobel ukázkovou robinzonádou vytěsnil mimo tři tyče. „K vítězství nám pomohlo štěstí i fantastický výkon brankáře. Víme, že Gregor je v neskutečné formě a můžeme se na něj spolehnout," těšilo trenéra německého celku Edina Terziće.

Borussia tak učinila první krok za čtvrtfinálovou účastí. Terzić si je ale vědom toho, že odveta na Stamford Bridge bude pořádnou fuškou. „Je nám jasné, že hrát proti Chelsea není nic jednoduchého. I proto nás dnešní výhra velice těší," uzavřel kouč Dortmundu.

Reklama