Hlavní obsah

Peklo Bílek neslibuje, v postup přes Helsinky a přísun prvních milionů však věří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potvrzeno! Oficiálně. Pokud fotbalisté Plzně zvládnou úterní odvetu 2. předkola Ligy mistrů s HJK Helsinky, mají garantováno, že na jejich klubový účet přijde z UEFA 73,5 milionu korun. Prvních 73,5 milionu, protože jen u nich zůstat nemusí. Bílkův tým totiž samozřejmě může tento příjem navýšit. Bodovým ziskem ve skupině Konferenční ligy, kterou bude mít jistou, anebo pochopitelně dalším úspěšným kvalifikačním tažením za vytouženou Champions League. Jen pro zajímavost, v ní je start v základní skupině oceněn v přepočtu na 391 milionů korun.

Foto: Mikko Stig, ČTK/AP

Santeri Vaananen (vlevo) z HJK a Jan Sýkora z Plzně.

Článek

Teď jde ovšem o první plzeňský krok. O postup přes finského soupeře a účast na evropské pohárové scéně, kde Viktoria naposledy účinkovala v sezoně 2018/19. Tehdy nejprve v Lize mistrů, poté v Evropské lize, v níž se dostala mezi posledních šestnáct týmů.

Od té doby utrum. Tři sezony bez účasti na evropské scéně.

Tři sezony bez desítek milionů z pokladnice UEFA.

Pochopitelně že se zmíněná absence musela promítnout do klubového finančních budgetu, který krvácel, ztenčoval a zacelovat ho musely další a další půjčky.

Zápas Plzně na obrazovce O2 TV
Stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal odvysílají odvetu 2. předkola Ligy mistrů UEFA mezi Viktorií Plzeň a HJK Helsinky. Přímý přenos začíná v úterý 26.7. 2022 od 18.40 hodin, moderátor Radek Šilhan přivítá ve studiu Davida Limberského, odchovance plzeňské Viktorie, který získal pět mistrovských titulů. Samotným zápasem pak provede komentátorské duo ve složení Jan Homolka a Aleš Svoboda. Aktuální informace z vyprodané Doosan Areny bude přinášet reportér Vladimír Grebennikov.
Foto: Mikko Stig, ČTK/AP

Střelec vítězného plzeňského gólu v prvním utkání Jan Kopic (vpravo) bojuje o míč s domácím Murilem.

„Proto letošní cíl zněl - postup do základní skupiny. V prvním utkání ve Finsku jsme uhráli velmi dobrý výsledek, protože v kvalifikaci o Ligu mistrů není jednoduché vyhrát na soupeřově hřišti. Teď můžeme v odvetě udělat důležitý krok a dostat se do základní skupiny evropských pohárů," vnímá plzeňský kouč Michal Bílek velice dobře, že se před vyprodanými tribunami bude hrát nejen o prestiž a sportovní úspěch, ale i o desítky milionů, které klub bytostně potřebuje.

„Všichni si uvědomujeme, že se od nás postup očekává a věřím, že se nám to povede," neodmítá trenér českého mistra roli favorita.

„Určitý optimismus panuje, o to důležitější je, abychom šli do zápasu koncentrovaně od první minuty a nic nepodcenili. Proto také apeluji na pokoru," připomíná Bílek, že cesta k jistotě Konferenční ligy, a tudíž k zmíněným milionům může být ještě složitá.

„Neslibuju, že rozpoutáme peklo, jak o tom mluvili před týdnem v euforii někteří moji hráči po výhře v prvním zápase, čímž ale neříkám, že budeme výsledek bránit. V defenzívě musíme hrát poctivě a dát si obzvlášť pozor na náběhy a standardní situace soupeře. Těmi nás Finové před týdnem zlobili a my s nimi měli problémy," zmiňoval poučení z konfrontace ve Skandinávii.

I hráčům toto poučení při taktické přípravě u videa opakoval. „Helsinky se budou držet taktiky a herního stylu, který praktikovaly před týdnem. Budou chtít využívat dvou vysokých, šikovných hrotových útočníků a nebezpečného Malika Abubakariho především, stejně jako tří stoperů, sázet na sílu, osobní souboje, pohyb a rychlost. Nesmíme nechat jejich hráče rozběhnout a také jim nedovolit příliš standardních situací, při nichž využívají výbornou kopací techniku," shrnoval Bílek, v čem se jeho Viktoria musí zlepšit, aby se postupová priorita proměnila v realitu a klub byl bohatší o prvních 73,5 milionu.

Probojuje se Plzeň do pohárové Evropy?
ano
85,2 %
ne
14,8 %
Celkem hlasovalo 2494 čtenářů.

Reklama

Související témata: