Hlavní obsah

GLOSA: Zodpovědností k titulu, teď zodpovědností i k pohárovým milionům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě zjištění si po vstupu do kvalifikace o pohárovou Evropu fotbalová Plzeň ze Skandinávie odvezla. Pozitivní navozené slibným výsledkem v konfrontaci s finským mistrem HJK Helsinky, varovné plynoucí ze skřípající a vynechávající defenzivy, která přitom na jaře Viktorii ctila, a nakonec ji dovedla k titulu, korunovaci, a tudíž i do kvalifikace o Ligu mistrů.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP, Profimedia.cz

Fotbalisté Plzně se radují z branky

Článek

Účast v základní skupině Champions League je pro českého šampiona zatím samozřejmě chimérou. A pořád hodně vzdálenou, protože má za sebou pouze úvodních 90 kvalifikačních minut. Sice vítězných, nicméně sloužících víceméně k otestování, jak na tom Plzeň po letní přestávce a rošádách v kádru vůbec je.

A samozřejmě jak na ni dolehlo permanentní hledání nového majitele či alespoň strategického partnera a hra Adolfa Šádka vabank. Jeho sázka na jednu kartu. Víra, že vypůjčené miliony mu splatí bonusy plynoucí z účasti v pohárové Evropě. Že díky nim zajistí i rozpočet na novou sezonu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský majitel Adolf Šádek si už může mnout ruce. První miliony jsou blízko.

Po první kvalifikační partii ve Finsku k nim má jeho klub blízko. Tedy k prvním přibližně pětasedmdesáti, protože takový profit by měla i letos představovat účast v základní skupině Konferenční ligy. Soutěž víceméně stále nová, v evropské pohárové hierarchii figurující na třetím stupínku, představuje pro Plzeň první záchytný pás. Spásný a teď po výhře nad Helsinkami blízký pomalu stejně, jako v roce 2018, kdy se dostala jako český mistr do Champions League přímo, aniž by musela podstupovat kvalifikaci.

Kvalifikaci zrádnou, o čemž se sama pětkrát v předchozích sezonách přesvědčila, neboť pro ni skončily nezdarem.

Ostatně, i trenér Michal Bílek u toho posledního byl. Není proto divu, že on, stejně jako hráči a vůbec celý Šádkův klubový ansámbl vnímá účast v podzimní pohárové Evropě jako úkol životně důležitý. „Zajímá nás jedině postup," opakoval ostatně kouč Viktorie bezprostředně po středečním zápase, přičemž ve stejném duchu mluvili i jeho svěřenci.

S vědomím, jaké fatální následky by případný nezdar měl pro ně i celý klub.

Foto: Mikko Stig, ČTK/AP

Střelec vítězného plzeňského gólu Jan Kopic (vpravo) bojuje o míč s domácím Murilem.

Proto Konferenční liga, v níž se český mistr ocitne v momentě, kdy vyřadí v 2. předkole LM Helsinky, představuje zmíněný spásný záchytný pás. I třeba s ohledem na 70 či 75 milionů (UEFA dosud přesné částky oficiálně nezveřejnila) plynoucích z pouhé účasti. A milionů dalších, které lze případným bodovým ziskem uhrát. Takovému Jablonci loni na podzim náramně pomohly a klubový rozpočet zatížený rovněž dluhy a půjčkami alespoň trochu pozvedly.

Plzeň - a majitel klubu Adolf Šádek samozřejmě v první řadě - se k nim už upíná rovněž. Zvláště, když jsou už tak blízko, neboť Viktorii k nim postačí neprohrát příští úterý v domácí odvetě.

Pak už se dá ve Štruncových sadech uvažovat o milionech dalších. Z Ligy mistrů, kam vede cesta přes lepší tým z dvojice Šeriff Tiraspol a NK Maribor a následně přes play off. Anebo alespoň o mnohem menších, ale pořád milionech plynoucích z Evropské ligy.

Tuto vizi má fotbalová Plzeň pochopitelně před očima. Po prvním kvalifikačním dějství už zklidněnými, neboť výhra nad Helsinkami přísun prvních desítek milionů na klubový účet přiblížila.

Na pohárové scéně se však povalují další. Miliony menší i větší... Zvednout je, to ale představuje nutnost se zamyslet, a především se poučit z druhého zjištění plynoucího ze vstupu do kvalifikace. Vynechávající a mnohdy až povážlivě skřípající defenzivy, z čehož se nabídla domácímu Radulovičovi nejen příležitost ke srovnání skóre, ale i další šance, jež naštěstí pro Viktorii zůstaly nevyužity.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tudy na ně! Asistent Pavel Horváth a trenér Viktorie Plzeň Michal Bílek v akci.

Trenérském pragmatikovi Bílkovi to ale není třeba připomínat. Sám ví, a sestavou i taktikou v Helsinkách to potvrdil, že na experimenty není čas, prostor a vhodná příležitost. Proto se drží svého rukopisu a stylu, který vyznává. A že je v něm jednou z hlavních priorit zodpovědnost, s níž to v Helsinkách rovněž valné nebylo, to bude teď svým svěřencům připomínat obzvlášť. Vždyť díky ní dokráčeli na jaře k domácímu titulu, přes ní vede cesta k desítkám milionů, které fotbalová Plzeň po tříleté pohárové absenci bytostně potřebuje.

Zdeněk Pavlis

Zdeněk Pavlis pracuje padesát let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi, Železná Sparta, Od Bicana k Lafatovi. Je držitelem Ceny Egona Erwina Kische udělované českým a slovenským spisovatelům za literaturu faktu a laureátem Ceny dr. Václava Jíry.

Reklama

Související témata: