Hlavní obsah

Penaltové selhání a debakl, španělský prapor drží jen Real. Xavi: Sezona nekončí v říjnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hráči z La Ligy sbírají Zlaté míče i individuální další ocenění, v Lize mistrů však španělské týmy letos tápou. Ze skupiny dokázal postoupit jen Real Madrid, ostatní selhaly. Kouč Barcelony Xaxi, jehož mančaft putuje druhý rok po sobě jen do Evropské ligy, výpadek obhajuje tím, že času na sbíraní trofejí je ještě dost.

Foto: ČTK/AP

Kouč Barcelony Xavi po prohře 0:3 doma s Bayernem Mnichov.

Článek

Drželi palce Plzni, která však dostala od Interu Milán výprask 4:0. Už před utkáním španělského celku s hostujícím Bayernem Mnichov bylo jasné, že ze skupiny půjdou dál právě Němci a Italové.

„Je to první zápas sezony, ve kterém se považuji za horšího, než byl soupeř. Jsme ale teprve v říjnu. Sezona je dlouhá a nekončí, můžeme reagovat," prohlásil kouč Barcelony Xavi po středečním přídělu 0:3 od bavorského týmu.

Analýzu prý měli Katalánci důkladnou. „Vše se stalo kvůli našim chybám. Ale pořád hrajeme další soutěže a jsem přesvědčený, že můžeme vyhrát Evropskou ligu, domácí soutěž i superpohár. Musíme zůstat pozitivní," burcuje Xavi.

Jenže Barcelona padá do Evropské ligy druhý rok po sobě, předtím hrála nižší evropskou soutěž ještě jako pohár UEFA v sezoně 2003/2004, ze skupiny Ligy mistrů pak nepostoupila naposledy v ročníku 2000/2001. Mizerná je i samotná bilance Xaviho, jenž za dvě účasti v Lize mistrů dokázal ze sedmi duelů vyhrát pouze jediný. Ano, doma 5:1 proti Plzni.

Bídu španělských celků potvrdilo i Atlético Madrid. Remíza 2:2 s německým Leverkusem znamená, že ze skupiny B jdou dál Bruggy a Porto. O tom, zda Španělé udrží alespoň třetí příčku, rozhodne poslední kolo.

Nepochopitelné selhání

Vše ale mohlo být jinak. Středeční klání s německým sokem mělo více než dramatický závěr. V šesté minutě nastavení šel rozhodčí přezkoumat k videu situaci po posledním rohu zápasu a našel hru rukou u jednoho z hráčů hostů.

K penaltě se postavil zkušený Yannick Carrasco, jenže na gólmana Lukáše Hradeckého si nepřišel. Z následné dorážky trefil Saúl Ñíguez hlavou jen břevno.

„Nehledáme výmluvy. Člověka štve, že jsme se nedokázali dostat do tempa a rozhodnout. Můžeme jen ze srdce poděkovat fanouškům za podporu, že při nás stojí i po tomto duelu, který nás vyřadil z Ligy mistrů. Je to neuvěřitelné, je mi to velmi líto," prohlásil kouč Atlétika Diego Simeone.

Madridský velkoklub vypadl ze skupiny milionářské soutěže poprvé po pěti letech. V Evropské lize bude určitě patřit mezi favority, čemuž nahrává i historie. V předchozích dvou případech, kdy vypadl z Ligy mistrů, dokázal následně kvalitativně horší soutěž opanovat.

Černý týden španělských týmů začala už v úterý Sevilla, která sice udolala Kodaň 3:0, ze skupiny ale jistě postupují Manchester City a Borussia Dortmund. Prapor tak už drží jen obhájci titulu Real Madrid.

Reklama