Hlavní obsah

Plzeň se vydala do běloruské zimy pro jarní pohárovou naději

PRAHA

Do běloruské zimy se pro jarní naději vydali po desáté hodině z pražské Ruzyně fotbalisté mistrovské Plzně. V předposledním díle základní skupiny Champions League jim totiž v konfrontaci s BATE Borisov půjde ve středečním podvečeru o třetí příčku a tím i o naději na přestup do jarní části Evropské ligy. „Rovnice je jednoduchá. Když vyhrajeme, máme pokračování na evropské pohárové scéně zaručeno, protože nevěřím, že by Borisov v posledním kole vyhrál v Barceloně,“ připomínal trenér Pavel Vrba hráčům, o co půjde.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plzeňský útočník Marek Bakoš děkuje divákům po domácí remíze 1:1 s Borisovem.

Článek

Poslední kolo běloruské ligy přineslo senzaci. Suverén soutěže Borisov totiž prohrál na domácím hřišti s tonoucím Mogilevem. Pro Plzeň inspirace, kterou ovšem trenér Vrba nebere...

Prohra jako inspirace neposlouží

„Z našeho pohledu to byl totiž zápas o ničem. Lídr ligy a prohraje s mančaftem, který je v tabulce poslední a potřebuje body. Nevím, co si o tom myslet, natož  abych z tohoto střetnutí vyvozoval nějaké závěry,“ nepřipouštěl kouč mistrovského Viktorie, že by snad Borisov mohl být z formy a role Plzně by tudíž byla snazší.

„Směrodatné je pro mě utkání Ligy mistrů mezi Borisovem a AC Milán, v němž Bělorusové uhráli remízu. Z něho vycházím. A z našeho prvního vzájemného duelu v Praze také,“ prozrazoval, na co se v taktické přípravě zaměřil a co svým svěřencům ukazoval.

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrbafoto: Právo/Jan Handrejch

Příkaz zní: Neprohrát!

„Jenže z prvního zápasu se zase až tak moc závěrů vyvozovat nedá. V premiéře v základní skupině jsme se teprve oťukávali. Teď už jsme dál,“ naznačoval Daniel Kolář, že si český mistr v odvetě věří mnohem víc a myslí na odplatu za pražskou remízu 1:1.

„Bude to obrovsky důležitý zápas. Pro nás v  tuto chvíli určitě nejdůležitější. O postupujících ze skupiny je rozhodnuto a my si to prostě rozdáme o třetí místo, což skoro všichni po losu předpovídali,“ dodával.

„Takže vyhrát, anebo alespoň remizovat a přitom vstřelit branku, abychom měli v posledním střetnutí ve skupině doma proti AC Milán o co hrát,“ naznačoval Vrba, že cest vedoucích do jarního pokračování je pro jeho Plzeň nachystáno několik.

Problém? Absence Čišovského

Trochu problém sice představuje absence Čišovského, který byl v posledním duelu Champions League proti Barceloně vyloučen a musí nuceně odpočívat, ale Západočeši by si měli poradit.

Marian Čišovský nevěřícně hledí na červenou kartu v ruce rakouského rozhodčího Roberta Schörgenhofera, který ho v zápoase s Barcelonou vyloučil.foto: ČTK/AP/Petr David Josek

„V posledních zápasech byl naším klíčovým hráčem, takže jeho absence samozřejmě problém představuje,“ přiznává Pavel Vrba. „Máme ale v kádru hráče, kteří jsou schopni ho nahradit. V minulosti to dokázali a dokáží to i tentokrát,“ narážel na Ševinského, jenž se objeví v základní sestavě.

Jinak ovšem vyrazila Plzeň do  Minsku, kde se zápas ve středu v podvečer hraje, kompletní. „Pilař si sice stěžoval na nachlazení, ale děláme všechno proto, aby byl v pořádku.  To, že se nám vyhýbají zranění a nemoci, je pro nás v tuto chvíli hrozně moc důležité,“ pochvaloval si trenér Vrba, že k žádným rošádám v ustálené sestavě nemusí sahat a že do běloruského mrazu pošle svůj tým v plné síle.

V Minsku se totiž pohybují teploty tři stupně pod bodem mrazu a napadl první sníh."Zase tak velký rozdíl v klimatických podmínkách to není, abychom si neporadili," nedělal Vrba z běloruské zimy žádnou vědu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.