Hlavní obsah

Plzeňský kouč Vrba vzývá Boha a šéfy UEFA: Nechte nás hrát doma

První část pohárové mise splnil a teď vzývá fotbalová nebesa. Nebo spíše generalitu UEFA řídící ze Švýcarska kvalifikaci o Ligu mistrů, aby i napodruhé oči přimhouřila, plzeňské staveniště uznala za způsobilé odvety s norským Rosenborgem a jeho mančaft mohl hrát doma. „Pravidla má UEFA hodně přísná, přesto věřím, že se za dva týdny představíme opět v Plzni. Proti Jerevanu směli fanoušci jen na hlavní tribunu, i tak jsme se ale cítili jako na vyprodaném stadiónu,“ přičítal trenér Viktorie Pavel Vrba divákům zásluhy na postupu přes Pjunik Jerevan.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba teď úpěnlivě vzývá příslušnou komisi UEFA, aby Plzni povolila hrát i s norským Rosenborgem v rozestavených Štruncových sadech.

Článek

Arméni měli být nepříjemným protivníkem, vy jste je ale smetli rozdílem dvou tříd. Dvě výhry, celkové skóre 9:1, to musí bez ohledu na kvality soupeře budit v pohárové Evropě respekt.

Resumé je to skutečně mimořádné, já jsem ale hlavně rád, že i v českých podmínkách lze hrát atraktivní ofenzivní fotbal se spoustou gólů, který musí diváky bavit. My takový fotbal předvedli v obou zápasech s Armény, i když po rozlosování předkola nám každý tvrdil, jak nepříjemným protivníkem dovede Jerevan být. V pohárech se sice stává, že favorité klopýtají, ale náš případ to nebyl.

Jerevan byl skutečně jen odvarem soupeře, který by vám mohl tažení za postupem třeba jen zkomplikovat.

Obrovský rozdíl mezi námi byl samozřejmě vidět. V úvodním zápase i v odvetě, kdy jsme hlavně v první půli vyvíjeli na bránu Pjuniku mimořádný tlak a vzhledem k vytvářeným šancím jsme mohli vést mnohem vyšším, než tříbrankovým rozdílem. I tak si hráči zaslouží pochvalu za to, že se snažili nastřílet do nejvíc gólů a pobavit diváky.

Hlavní tribuna byla vyprodaná, tři další jsou však rozestavené a je otázkou, zda vám UEFA povolí hrát v takovýchto podmínkách i zápas třetího předkola s norským Rosenborgem. Bylo by velkým handicapem, kdybyste stejně jako loni museli do pražského azylu?

To si vůbec nepřipouštím, i když vím, jak přísná pravidla má UEFA pro kvalifikační zápasy Ligy mistrů. Musíme ale udělat všechno proto, aby se zase hrálo v Plzni. Už postupem přes Jerevan jsme vytvořili tlak na stavební firmu, aby do odvety s Rosenborgem dostavěla další kus stadionu a jeho kapacita se tudíž zvětšila. V zápase s Armény se potvrdilo, jak obrovskou podporu doma máme. Diváci směli jen na hlavní tribunu, přesto jsme se cítili jako na vyprodaném stadionu.

Už příští týden vás čeká další kvalifikační díl soubojů o Ligu mistrů s norským Rosenborgem Trondheim. Kupodivu jste se na jeho odvetu nevydal, i když hraje na Islandu až dnes...

Norové doma vyhráli 5:0, takže jejich kvalifikační konfrontace s Breidablikem už je rozhodnutá. Informací o nich mám navíc dost a i z utkání na Islandu je mít budu.

Co vám tedy informace o protivníkovi pro třetí kvalifikační předkolo napovídají?

Že máme fotbalovou kvalitu na to, abychom se s ním poprali o postup.

Jindy býváte ve vyjádřeních hodně opatrný. Co vás k podobným prognózám svádí?

Zmiňovaná herní kvalita a také forma, kterou mé mužstvo má a jež jde nahoru, jak jsme plánovali a zamýšleli. Obrovská motivace pochopitelně také. Máme sílu na to sehrát s Rosenborgem dobré zápasy a zvládnout je.

Ještě před cestou na sever Evropy však musíte v poměrně nabitém kalendáři odškrtnout páteční Superpohár s Mladou Boleslaví. Budete šetřit jedenáctku, která hrála odvetu s Jerevanem a s níž počítáte zřejmě i pro první zápas v Norsku?

Nejde o žádné šetření, protože Plzeň dnes už nemá jen dvanáct třináct hráčů, ale disponuje kvalitním dvacetičlenným kádrem. Na lavičce dnes sedí hráči, kteří by všude jinde ligu hráli. Do Superpoháru postavím mančaft, který bude stejně kvalitní a bude hrát se stejným zaujetím, jako mužstvo, jež nastoupilo k odvetě s Jerevanem. Před sezónou jsme věděli, co nás čeká, a proto jsme takovýto kádr dávali dohromady. I proto, že chceme na pohárové scéně účinkovat co nejdéle.

Reklama

Související témata: