Hlavní obsah

Postup Sparty do Ligy mistrů není utopie, doma však sázkaři věří Kodani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časy se změnily. Na přelomu tisíciletí byla fotbalová Sparta pravidelným účastníkem Ligy mistrů. Poslední účast Letenských v základní skupině nejprestižnější evropské klubové soutěže se však váže k sezoně 2005/06. Od té doby vždy ztroskotali v předkolech. Letos čeká ve 3. předkole Spartu dánský mistr FC Kodaň. Šance jsou vyrovnané - na postup obou celků je přibližně shodný kurz okolo 1,9:1. Mírným favoritem prvního utkání v dánském hlavním městě jsou domácí v kurzu 2,1:1. Na remízu je kurz 3,5:1 a na výhru hostů 3,5:1.

Dánové ze Sparty přijeli domů a těší se na výjimečné utkání. Sörensena přijde povzbudit asi 25 známýchVideo: Sport.cz

 
Článek

Spartu čeká večer v Dánsku první zápas na cestě za vstupenkou do milionářské soutěže. V Kodani jsou favority domácí a přibližně 85 % tipujících u českých kanceláří věří v jejich výhru.

Přitom bookmakeři nevidí situaci tak jednoznačně. „Je to spíš padesát na padesát, samozřejmě domácí stadion je vždy výhodou. Na druhou stranu Sparta má dánského trenéra Priskeho, který ví jak na Kodaň, o čemž svědčí jeho pozitivní bilance proti tomuto soupeři," věří sparťanskému kouči Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu.

Fotbalovou Spartu čeká zápas s Kodaní v kvalifikaci o Ligu mistrů. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Pro český celek půjde o nesmírně těžkou prověrku, která bude navíc hodně pikantní. Na lavičce českého mistra totiž sedí kouč Brian Priske spolu s dánsko-českým realizačním týmem, v kádru pak figuruje hned trojice Dánů. Pro hosty tak není žádný problém mít soupeře skvělého načteného, informace může kouč Priske čerpat i ze své domoviny," přikyvuje Roman Kovařík, expert sázkové kanceláře Fortuna.

„Spartě se daří, zvládla generálku s Anderlechtem i úvodní tři ligové zápasy. O víkendu tým porazil Pardubice 5:2, trenér Priske pošetřil i některé z důležitých hráčů, když střídal už o poločase. Ligový zápas každopádně odhalil mezery v obranných řadách Sparty, které ale nejsou žádnou novinkou. Stoperská dvojice chybuje často a na pozici brankáře musí Priske volit mezi poháry nepolíbeným Vorlem a Vindahlem, který se ve Spartě stále ještě rozkoukává," poukazuje Kovařík.

„Kodaň je zkušená a aktuálně se jí daří, z posledních 5 utkání si nese pět výher. Výkon Letenských v poslední době neoslnil, především utkání se Zlínem... Čvančara stále citelně chybí, nová útočná sestava má sice slušný potenciál, ale ještě si teprve sedá. Oba týmy jsou ofenzivně laděné, proto se dá očekávat branková nadílka, především ze strany domácího týmu," tuší Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Fotbalisté Sparty odletěli do Kodaně, kde je čeká úvodní boj o vysněnou Ligu mistrůVideo: Sport.cz

Otázka postupu je kurzově ještě vyrovnanější. „Oba kluby začaly sezonu výborně, i kvůli propojení s dánským trenérským týmem i hráči se těžko něčím překvapí. Bude to o detailech. Snad se Sparta vyhne podobnému zaváhání, které ji loni vyřadilo z pohárů proti norskému Stavangeru," říká Urbanec.

„FC Kodaň má s poháry v poslední době mnohem větší zkušenosti než český zástupce, loni hrála Ligu mistrů ve skupině s Manchesterem City, Sevillou a Dortmundem a všechny jmenované dokonce dokázala doma obrat o body. Zejména u posledního vítěze LM se jedná o ,husarský' výkon. Kodaň vyhrála pět soutěžních duelů v řadě, včetně dvou zápasů předkola LM s islandským Breidablikem, v každém z nich skórovala minimálně dvakrát. V předešlých dvou zápasech pak nastřílela dokonce 10 branek, což budí respekt," shrnuje Kovařík.

„Pokud má tým někde mezery, je to podobně jako u Sparty defenziva, právě v zápase s Breidablikem (6:3) minulý týden ukázal Spartě cestu k brankám. V utkání se gólově prosadí patrně oba týmy, k výhře má pak blíž domácí celek," myslí si.

Přímý přenos z Kodaně
Stanice O2 TV Sport odvysílá 3. předkolo Ligy mistrů FC Kodaň - AC Sparta Praha v přímém přenose. Studio moderátora Petra Svěceného a expertů Zdeňka Folprechta s Václavem Kadlecem startuje od 19:30. Přímo z hrací plochy bude aktuální informace přinášet reportér Vladimír Grebennikov. Samotným zápasem pak provede komentátorské duo ve složení Aleš Svoboda a Honza Homolka. Televize O2 TV si pro fanoušky připravila atraktivní zvýhodnění předplaceného tarifu Sport Plus, při aktivaci do konce srpna získá divák 20% slevu na celou sezonu. Slevu lze získat zde -> https://www.o2.cz/evropska-predkola

Vsadit se dá rovnou i na to, zda Sparta do základní skupiny Ligy mistrů postoupí - kurz na postup je 3:1. A to rozhodně není utopie. Pokud Sparta postoupí přes Kodaň, čeká ji vítěz duelu nenasazených soupeřů Raków Čenstochová - Aris Limassol.

Nejčastěji se sází na postup Kodaně v kurzu 1,85, na nejméně dvě branky v utkání (1,29) či nejméně tři branky v utkání (1,88) a na výhru domácích - výsledek zápasu bez remízy v kurzu 1,55.

Reklama