Hlavní obsah

Rodinné drama, táta proti synovi. Hlavní skaut Kodaně přísně vychoval hráče pro Spartu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Početná dánská skupina ve Spartě proti dánskému šampionovi, to je pikantní scénář, který připravil los 3. předkola fotbalové Ligy mistrů. Nachystal však také jedno drama přímo rodinné. Hlavním skautem FC Kodaň je dnes 52letý Lars Höjer. Ano, hádáte správně, nejde o shodu jmen. Člen klubu legend FCK je otcem Caspera Höjera, který se letos v osmadvaceti dočkal mistrovského titulu se Spartou...

Dánové ze Sparty přijeli domů a těší se na výjimečné utkání. Sörensena přijde povzbudit asi 25 známýchVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Kodaň (od našeho zpravodaje) - Srpen je v klubovém kalendáři pro letošní rok vyhrazen právě dánskému obránci. Casper Höjer na snímku v radostném gestu slaví gólovou trefu.

Jeho přítomnost tak růžová není. Höjer není k dispozici a spolu s útočníkem Olatunjim do Kodaně ani nedorazil. K přímé konfrontaci s klubem otce Larse tak nedojde.

Táta Höjer oblékal dres FC Kodaň v letech 1992-99, odehrál za tým 166 ligových zápasů a vstřelil 54 gólů. Proslavil se především jako specialista na přímé kopy, měl v nohou dynamit.

„Jo, ránu mám po tátovi," culí se Casper. V české lize se zatím trefil jen dvakrát, ale když před rokem skóroval proti Olomouci, vypálil zdálky tak prudce, že brankář Macík ani nestačil pořádně zvednout ruce.

„Někdy nebylo být snadné synem známého otce. Když jsem hrál za FC Kodaň, vždycky se našel někdo, kdo mi předhazoval, že jsem tam jen díky tátovi. V mládeži jsem nepatřil k nejtalentovanějším klukům, ale na rozdíl od některých jiných jsem se až do ligy dospělých dopracoval," popsal Casper pro dánský Tipsbladet.

Fotbalovou Spartu čeká zápas s Kodaní v kvalifikaci o Ligu mistrů. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Je zvyklý brát si tátovy rady k srdci. „Zkušeností má na rozdávání, z nich jsem těžil celou kariéru. Myslím, že nejdůležitější věc byla mentalita. Tvrdá mentalita, která mě hodně posílila. Talentu jsem měl možné míň, ale i když šly věci trochu proti mně, vždy jsem si dokázal říct: Není nikdo, kdo by se mi dostal do hlavy," cení si syn.

Lars Höjer se může pyšnit jednou výsadou. Je jediným členem klubu od jeho založení až po dnešek! FC Kodaň vznikl v roce 1992 sloučením místních klubů Boldklub a Boldklubben 1903. Lars nastoupil po fúzi jako hráč z B1903. Po ukončení aktivní kariéry začal v klubu jako obchodní konzultant. Od roku 2006 je hledačem talentů, nyní jako hlavní skaut.

Jako hrající trenér pak také dovedl tým BK Skjold ze čtvrté do druhé dánské ligy. Trénoval tam také ženský tým. A v tomto klubu ho poznal Pavel Mašek, Čech žijící v Kodani.

Fotbalisté Sparty odletěli do Kodaně, kde je čeká úvodní boj o vysněnou Ligu mistrůVideo: Sport.cz

„Lars začínal právě v BK Skjold, takže jsme vlastně v každodenním styku," líčí sportovec tělem i duší. Mašek má firmu, která do Dánska dováží sportovní vybavení od českých výrobců. Deset let byl asistentem trenéra u české softballové reprezentace, když se tak jednou za měsíc objeví doma, ještě si zahraje za Eagles Praha. Nedávno se stal hlavním trenérem dánské softballové reprezentace, navíc je i předsedou dánského nohejbalového svazu.

V BK Skjold byl Mašek ekonomem a různými aktivitami tam pomáhá dodnes. „Casper je naším odchovancem. Se Skjoldem byl jako žák na zájezdu v Praze, kde hrál proti Slavii a pak proti Spartě na Strahově. Právě vzpomínka na Strahov pro něj byla jedním z důvodů, že si vybral nakonec Spartu. Celkem si to dovolím tvrdit, protože jsem tenkrát zájezd organizoval," vypráví Mašek.

„Momentálně Casper dělá ambasadora právě pro Skjold," dodává aktivní krajan, který tátovi pomohl zařídit O2 TV Sport, aby mohl na dálku sledovat synka v české lize.

Přímý přenos z Kodaně
Stanice O2 TV Sport odvysílá 3. předkolo Ligy mistrů FC Kodaň - AC Sparta Praha v přímém přenose. Studio moderátora Petra Svěceného a expertů Zdeňka Folprechta s Václavem Kadlecem startuje od 19:30. Přímo z hrací plochy bude aktuální informace přinášet reportér Vladimír Grebennikov. Samotným zápasem pak provede komentátorské duo ve složení Aleš Svoboda a Honza Homolka. Televize O2 TV si pro fanoušky připravila atraktivní zvýhodnění předplaceného tarifu Sport Plus, při aktivaci do konce srpna získá divák 20% slevu na celou sezonu. Slevu lze získat zde -> https://www.o2.cz/evropska-predkola

Höjer byl s osmi asistencemi dlouho nejlepším nahravačem minulé sezony Fortuna ligy. V zimě měl možnost přestoupit do Remeše, jenže Sparta v únoru podle dánských zdrojů odmítla nabídku Stade Reims na 2 miliony eur plus 800 000 eur v bonusech. Jednání prý krachlo až hodinu před uzávěrkou přestupů.

Casper ovšem během zimní přípravy utrpěl ošklivé zranění a od té doby ho zdravotní problémy provázejí dál. Na hřiště se vrátil až v dubnu, v závěru mistrovské sezony se zranil zase a mimo je i nyní.

Táta Lars má prosklenou kancelář v horním patře Parken stadionu, na stole je v rámečku i Casperova fotka. Hlavní skaut vidí na trávník pod sebou, kde si po čase přál zase vidět svého syna. Přímý střet Höjerů se však zatím odkládá.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.