Hlavní obsah

Prohra znamená konec a opakování blamáže. Barcelonu čeká klíčový duel

Fotbalovou Ligu mistrů vyhráli pětkrát v historii. Fotbalistům španělské Barcelony však hrozí, že podruhé za sebou nepostoupí ze základní skupiny. První klíčový duel čeká katalánský klub už ve středu večer proti Interu Milán. Při shodě okolností pak může v posledním klání skupiny dojít na přímo souboj o Evropskou ligu s Plzní. I když jen s teoretickou až mizivou nadějí českého klubu na úspěch.

Foto: Reuters

Záložník Barcelony Pedri slaví gól proti týmu Cela Vigo ve španělské lize.

Článek

Nejprestižnější klubovou soutěž vyhrála Barcelona naposledy v sezoně 2014/2015. Tehdy ještě v sestavě s Lionelem Messim, Neymarem nebo Luisem Suárezem zdolala ve finále 3:1 Juventus.

Jenže kádr španělského velkoklubu prochází generační obměnou, výsledkem bylo už loni třetí místo v základní skupině Ligy mistrů za Bayernem Mnichov a lisabonskou Benfikou. Jako jasný papírový favorit neuspěla Barcelona ani v Evropské lize, kde ve čtvrtfinále padla s pozdějším vítězem Frankfurtem.

V probíhající sezoně se ale zvedá, dokonce o skóre vede domácí ligu před Realem Madrid. Naopak boje v Evropě zatím nezvládá. V prvních třech utkáních dokázala porazit jen Plzeň, hráči Interu Milán i Bayernu byli nad jejich síly.

Se třemi body tak ve čtvrtém kole základní skupiny bude poprvé bojovat o přežití. Pokud duel doma s Milánem, kterému venku podlehla 0:1, nezvládne a Bayern podle očekávání porazí Plzeň, bude hotovo.

„Jestli budeme hrát jako ve druhém poločase proti Celtě Vigo, Inter neporazíme. Ale když předvedeme výkon jako v prvním poločase, tak ano. Musíme se zlepšit, musíme být velmi sebekritičtí," pravil po poslední ligové výhře 1:0 kouč Xavi.

V sázce je celá sezona

„Čeká nás důležitý zápas, ve kterém je v sázce celá sezona v Lize mistrů," doplnil obránce Marcos Alonso. Ani v případě výhry nebudou mít Španělé nic jistého. Oba celky budou čekat v posledních dvou kolech Plzeň a Bayern. Postoupí ten, kdo získá více bodů, případně může rozhodnout i skóre ze vzájemných nebo všech skupinových zápasů či počet vstřelených branek.

Italové cítí šanci. „Domácí zápas s Barcelonou byl velmi náročný, následně jsme ale i v lize ukázali velkou touhu po vítězství. Tyhle dvě výhry nám kromě bodů do tabulky dodají i sebevědomí,“ pochvaloval si kouč Simone Inzaghi po sobotním triumfu 2:1 na hřišti Sassuola.

Přímý souboj s Plzní? Ano i ne

Pak ale existuje scénář, že Barcelona nebude stačit jak ve středu na Inter, tak v dalším utkání na Bayern. Následně pojede do Štruncových sadů na přímý souboj o třetí místo a postup alespoň do Evropské ligy, a to bez ohledu na předešlé výsledky Plzně.

Pokud poslední český mistr nedokáže do té doby bodovat, bude před ním vzhledem ke vzájemné prohře 0:5 ve Španělsku stát téměř neřešitelný úkol – porazit Barcelonu o šest branek, nebo vyhrát o pět a doufat, že Xaviho svěřenci dostanou od Interu a Bayernu dva příděly.

Pro Plzeň možná úsměvný scénář, pro Barcelonu však nikoli. Vypadnutí z Ligy mistrů už na podzim by bylo dalším v řadě selhání, které tento velkoklub nepamatuje. Jasno může být už ve středu večer.

Reklama