Hlavní obsah

Prokleté osmifinále, Juventus končí potřetí v řadě. Byli jsme naivní, lamentoval Allegri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Černá série trvá. Fotbalový Juvenuts opouští scénu Ligy mistrů už v osmifinále. Potřetí v řadě! A k tomu ještě s ostudným domácím výpraskem od Villarrealu. Tříbrankový příděl na vlastní stadionu je vyrovnáním smutného rekordu Staré dámy ze čtvrtfinále 2017/18, kdy pod Apeninami vyhrál Real Madrid.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Fotbalisté Villarrealu oslavují postup do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Článek

„Dominujeme zápasu, ale nestřílíme góly," hořekoval Danilo, obránce Juventusu. „A když jsme inkasovali, bezhlavě jsme se všichni vrhli do útoku, což byla chyba. Bylo přece dost času na vyrovnání, které by znamenalo prodloužení. Musíme se omluvit fanouškům," kál se brazilský zadák v italských službách, když Juventus během posledních deseti minut zápasu totálně zkolaboval.

Mimořádnou odvahu ukázal Gerard Morreno, útočník Villarrealu. Nastoupil poprvé od 6. února, kdy se zranil. Po pouhých čtyřech minutách na hřišti si vzal míč a vstřelil z penalty vítězný gól.

„Přitom poslední pokutový kop jsem neproměnil. Ale všichni mě povzbuzovali a já o sobě nepochyboval," ujišťoval hrdina Villarrealu. Španělský tým přitom do 78. minuty středečního zápasu nevystřelil na branku. Pak ale Rugani fauloval Coquelina... „Naprosto naivní," zlobil se Massimiliano Allegri, trenér Juventusu.

„Do přestávky jsme zápasu vládli, pak jsme se těžko vypořádávali s blokem Villarrealu, který bránil v jedenácti lidech. Ale i tak si troufám tvrdit, že pětasedmdesát minut bylo skvělých. Nicméně jedna epizoda změnila celý zápas," posteskl si Allegri.

Italský klub vypadl ve stejné fázi před dvěma lety v konfrontaci s Lyonem, před rokem pak při souboji s Portem.

Villarreal se do Ligy mistrů dostal jako vítěz Evropské ligy, když v epickém penaltovém rozstřelu porazil Manchester United 11:10 poté, co brankář United David de Gea minul rozhodující pokutový kop.

Španělský klub se kvalifikoval mezi nejlepších osm týmů soutěže poprvé od roku 2009 a teprve potřetí v historii, přičemž jeho trenér Unai Emery poprvé v kariéře postoupil ve vyřazovací části. Na jaře 2011 neuspěl, když vedl Valencii, později vypadl i s týmem PSG v play off 2017 a 2018.

„Měli jsme jasně daný herní plán a byli připravení trpět. Bylo jasné, že nás čekají těžké chvíle. Potřebovali jsme skvělý výkon brankáře a byli připravení čekat na jednu šanci," neskrýval Emery po zápase, že Villarreal se nechtěl s Juventusem pouštět do otevřené bitvy.

„Geronimo byl fantastický," vyzdvihl obránce Pau Torres argentinského brankáře Rulliho. „Ani v nejodvážnějších snech jsme nevěřili v takový výsledek," narážel Torres na skutečnost, že Villarreal pouze jednou v předešlých osmnácti zápasech Ligy mistrů udržel čisté konto.

Poprvé od ročníku 2002/03 mají dvě fotbalové federace alespoň tři týmy ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Zatímco tentokrát se mimořádný kousek povedl zástupcům Anglie a Španělska, tehdy šlo o kluby z Itálie a Španělska, přičemž ve finále AC Milán porazil na penalty Juventus.

Reklama