Hlavní obsah

Psanec z Paříže zanechal stopu na Letné. Rumunský sudí při výbuchu Sparty vyloučil Šurala

Praha

Během okamžiku se stal nejznámějším sudím na evropské scéně. Rumunský fotbalový rozhodčí Sebastian Coltescu se ve středu omluvil za rasistické chování při utkání Ligy mistrů mezi PSG a Basaksehirem a označil ho za nedorozumění. Coltescu přitom předloni řídil odvetu 2. předkola Evropské ligy Sparta Praha - Spartak Subotica (2:1), po níž se Pražané pakovali z pohárů. Rovněž na Letné tehdy bylo velké dusno...

Zápas PSG s Basaksehirem se nedohrál kvůli výrokům rozhodčího na trenéra tmavé pletiVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Stal se psancem. Komentátoři se shodují, že úterní večer v Paříži by se mohl stát zlomovým v boji proti rasismu při fotbalových zápasech.

Letenským však nemusíte připomínat, kdo je Sebastian Coltescu. Sparta na něj narazila předloni a vzpomínky jsou velmi pohnuté.

Favorité sice tenkrát porazili průměrnou srbskou Suboticu 2:1, jenže po ostudné úvodní porážce 0:2 v Novém Sadu hned na startu pohárové pouti skončili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Děláš si z nás legraci?! Rozhodčí Sebastian Coltescu a trenér Zdeněk Ščasný během utkání 2. předkola Evropské ligy Sparta Praha - Spartak Subotica, hraného 2. srpna 2018 v Praze.

Zápas měl pro Spartu ještě tvrdší následky. Za stavu 2:0 domácí Radakovič ve vápně postrčil Djeniče a rumunský sudí promptně nařídil penaltu, kterou Čečarič proměnil. A jelikož srbský střelec vyprovokoval sparťanský kotel, fanoušci během chvilky vtrhli na trávník a zavařili svému týmu ještě víc.

Zápas byl přerušen a práci pořadatelů musel v kritickou chvíli suplovat kapitán mužstva Šural, když z očí do očí na trávníku přemlouval rozzuřené fanoušky, ať se vrátí do svého sektoru.

Po zápase ještě červená

„Poprosil jsem je, ať nám dají čas s výsledkem něco udělat. Že jestli chtějí jít na hřiště, tak ať to udělají po zápase. Ať utkání nezdržují, že potřebujeme hrát. Naštěstí to pochopili a odešli," líčil Josef Šural.

Jenže po vyřazení ztratil nervy i on sám. Za kontroverzi s rumunským sudím byl ještě po zápase dodatečně vyloučen, což byla pochopitelně další přitěžující okolnost.

Foto: Sport.cz

Josef Šural se snaží zastavit rozvášněné fanoušky, kteří vnikli na hrací plochu během odvety se Suboticí.

Disciplinární trest byl tvrdý, o rok později musela Sparta hrát s Trabzonsporem na liduprázdném stadionu bez diváků, o pokutě ani nemluvě. Třízápasové stop dostal i Šural, který později tragicky zahynul při autonehodě během angažmá v Turecku.

„Mrzí mě, že do zápasu takhle vstoupil rozhodčí. Nemohu se ubránit pocitu, že penalta byla přísná," žehral na rumunského arbitra trenér Zdeněk Ščasný.

Reklama

Související témata: