Hlavní obsah

Real velebí brankáře, který neměl být jedničkou. Risk u penalty Bernarda Silvy mu vyšel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro fanoušky Realu Madrid je teď bůh. Děkují mu, klaní se mu, glorifikují ho. Ukrajinský fotbalový brankář Andrij Lunin famózním výkonem postrčil královský klub do semifinále Ligy mistrů proti Manchesteru City. Během odvety, která se protáhla až do penalt, předvedl několik parádních zákroků. V rozstřelu navíc chytil dvě penalty. „Byl fantastický,“ přikývl trenér Realu Carlo Ancelotti.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Gólman Realu Madrid Andrij Lunin během odvety čtvrtfinále Ligy mistrů proti Manchesteru City.

Článek

City do Realu bušili, remízu 3:3 z Madridu chtěli doma přetavit v postup. Brzký inkasovaný gól je ještě víc vybudil, soupeře zmáčkli. Za sto dvacet minut vyslali jedenáct střel na bránu, jedenáct mimo, dalších dvanáct jich bylo zablokovaných. Mezi tyčemi čaroval Lunin, překonal ho jen z malého vápna Kevin De Bruyne.

„Zápas v Lize mistrů na City je tou nejnáročnější zkouškou, jakou si můžete projít. Víte, že budete trpět. Musím poděkovat spoluhráčům za to, jak tvrdě přede mnou pracovali,“ řekl Lunin pro stanici Movistar.

„Někdy jsou prostě zápasy, kdy nemůžete mít míč a ukázat, že jste lepším týmem. Jen dobře víte, že to bude bolet. Já bych nemohl běhat ani pět minut, natož sto dvacet jako moji spoluhráči,“ přidal pětadvacetiletý Ukrajinec.

Jeho působivé představení vygradovalo v penaltovém rozstřelu, kam odveta za stavu 1:1 dospěla. Před ním si Lunin na lavičce ještě osvěžil střelce Manchesteru City a ve druhé sérii přišel úžasný kousek. Bernardo Silva vystřelil doprostřed brány, Lunin zůstal stát a jeho pokus v pohodě zpacifikoval.

„Tušili jsme, že to takhle doprostřed někdo zkusí. Rozhodli jsme se zariskovat, naštěstí jsem si vybral správného střelce (Bernarda Silvu) a zůstal stát,“ líčil Lunin. Hned v další sérii zlikvidoval i ránu Matea Kovačiče.

Po středeční noci v Manchesteru už nikdo nezpochybňuje jeho pozici v Realu Madrid. Ani nemůže. Když se krátce před startem sezony vážně zranil Thibaut Courtois, reagovalo vedení příchodem Kepy Arrizabalagy. S Luninem se počítalo na lavičku.

Ale do brány se prosazoval už během podzimu a ve druhé části sezony je jasnou jedničkou. Rozhodně nezklamává. Třeba v prvním osmifinále milionářské soutěže se zaskvěl, v Lipsku při výhře 1:0 lapil devět střel německého mužstva.

Taky byl za hrdinu, teď je ale ještě víc oslavován. „Prožil skvělý večer. Je na úrovni nejlepších gólmanů v Evropě,“ zmínil pro uefa.com bývalý vynikající brankář Santiago Caňizares.

Lunin se přihlásil o důvěru i do budoucna. Tenhle výkon mu v Realu dlouho nikdo nezapomene. Další může předvést už v neděli v El Clásicu proti Barceloně. A pak i v semifinále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov.

Reklama

  2 : 2 Bayern - Real Madrid 2 : 2 dohráno
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid
  Dortmund - PSG dnes 21 : 00
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG